Ankara İstanbul’u da devirir mi, domino etkisi Ankara tamam, peki ya İstanbul?

Seçimlerde düğüm şüphesiz ki İstanbul. İktidar Ankara’ya kaybettiğini kabul etmiş durumda; Mansur Yavaş’a şiddetli saldırılar, Ankara’yı kazansa bile görevden alırız laflarının...

Seçimlerde düğüm şüphesiz ki İstanbul. İktidar Ankara’ya kaybettiğini kabul etmiş durumda; Mansur Yavaş’a şiddetli saldırılar, Ankara’yı kazansa bile görevden alırız laflarının da gösterdiği bir olgu ile karşı karşıyayız.
Tamam da İstanbul ne durumda? Kimi diyor ki, Binali Bey 51- 49. Kimi başa baş gidiyorlar görüşünde. Fakat nabız tutan bazı anket şirketleri durumun AKP için 49’a 51 olduğunu görüyor. Seçim sonucu gerçekten, düşecek de hangi tarafa düşeceği tartışılan ip üzerindeki cambazın durumunda mı?
Seçim sonuçları aslında belli, biz bilmiyoruz, son üç gün bu sonuçları değiştirmez. Bir iki bin oy o tarafa veya bu tarafa çekilse bile üç günde bu kadar incelmiş bir sonuç beklemiyorum.
Eğer Binali Bey kaybediyorsa, yüzde 48’in altına iner oy oranı. Burada Ankara etkisi söz konusu olacak ve Binali Bey’e kaybettirecektir.
Bu da ne derseniz... 25 yıllık iktidarın sonu mu
Dün CHP dışında farklı çevrelerden, siyaseti damardan izleyen iki tanıdıkla sohbette Ankara etkisi gündeme getirildi. Siyaseti ve siyasi dengeleri çok incelikli izleyen bir dostlarının tezi olarak masaya kondu.
Tez şu: Bu iki kent birbirini izler, birbirine benzer hareket eder. Eğer iktidar Ankara’yı kaybediyorsa, İstanbul’u da kaybedecektir.
Bu tez doğru olabilir, domino etkisinden mi söz edelim, Ankara’nın İstanbul’daki iktidarı da devireceğinden mi, yoksa ülkenin benzer koşullarının, her ikisi de birer Türkiye ortalaması veya kargaşası veya bileşimi olan bu iki kentte, 25 yıllık iktidarı sona erdirmesinin normal ve doğal olacağını mı dillendirelim.
Şüphesiz ince farklılıklar, sonuçların aynı olmasında etkiley...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kamu hizmeti bir çadırda da verilebilir... 18 Nisan 2024 | 180 Okunma Milleti birleştirmek ve AKP’nin düşüş dinamikleri 16 Nisan 2024 | 156 Okunma CHP’de yükselişin dinamikleri 2 - Zafer konuşmasının şifrelerinde yeni politikanın izleri 15 Nisan 2024 | 174 Okunma CHP’de yükselişin dinamikleri 14 Nisan 2024 | 153 Okunma Bayram bayram yine mi siyaset 11 Nisan 2024 | 70 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar