İki kilit parti, düğümü çözecek: SP’nin rolü

Önümüzdeki seçimlerin iki kilit partisi var, biri HDP diğeri SP. İlki Kürt seçmen oylarını parti şemsiyesi altında toplayacak ve yüzde 10 barajını aşarak Meclis’te milletvekili çoğunluğunun...

Önümüzdeki seçimlerin iki kilit partisi var, biri HDP diğeri SP.
İlki Kürt seçmen oylarını parti şemsiyesi altında toplayacak ve yüzde 10 barajını aşarak Meclis’te milletvekili çoğunluğunun muhalefetin eline geçmesinde başrolü oynayacak.
İkincisi, yani Saadet Partisi, önceki normal seçimlerde yüzde 2.5 kadar olan oy oranını sahiplenecek; ve AKP’ye oy vermiş muhafazakâr ama şimdi son derece rahatsız seçmen kitlesinden bir kısmını daha üstüne eklemek. Mesela yüzde 4-5’i bulmak.
İki partinin hedeflerine ulaşması, AKP’nin en korkulu rüyası...
Ve seçimlerin kilit noktaları. SP önemli bir siyasi kimlik kazandı
Saadet Partisi Karamollaoğlu ile bir parti kimliği kazandı. AKP ve lideri ile “dansı” başarılıydı ve bu dans benzer seçmen kitlesi üzerinde, iktidarın yolsuzluklarından, dini kullanmalarından bıkkın ve rahatsız, öncelikle de iktidarın ulufe, rant, para dağıtmalarından nemalanmayan veya nemalanmak istemeyen inançlı muhafazakâr seçmen kitlesinde ciddi bir seçenek oluşturdu.
Yüzde 5 oy alırsa Saadet, AKP’ye oy veren seçmen kitlesinin özellikle en dış halkasında ciddi bir çözülme anlamına gelecek. Çözülen parti olayı
Bu seçimler AKP’nin çözülmeye mahkûm parti olduğunun kanıtını verebilir. Reisleri çevresinde tutunan bir parti olarak kalacağının işareti görülebilir.
Saadet’e meyilli seçmen kitlesi ilk sınavını Cumhurbaşkanlığı seçiminde verecek. Sanırım bu seçmen kitlesi “mührü RTE’ye ve milletvekilliği için de SP’ye basmak” gibi bir ikili tercihte bulunmayacak veya çok az bulunacak.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ali Sirmen’in ardından 19 Mart 2024 | 152 Okunma Yavaş özünde CHP’li değil mi? 18 Mart 2024 | 451 Okunma Türkiye’de vergi sistemi: Vur emekçiye 17 Mart 2024 | 58 Okunma RTE başkanlığı kimseye bırakmaz 14 Mart 2024 | 432 Okunma Ya şu terör olmasaydı ve AKP’nin becerdiği imkânsızlık üzerine 12 Mart 2024 | 191 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar