Rusya’nın PYD politikasına farklı bakalım, Ankara yanlışta

Rusya’nın Soçi kentinde, biliyorsunuzSuriye’deki neredeyse tümtarafların katıldığı toplantı yapıldı.Rusya, taraflardan biri olan Türkiye’yeyönelik terör faaliyetlerinin altında imzasıolan PKK/PYD...

Rusya’nın Soçi kentinde, biliyorsunuzSuriye’deki neredeyse tümtarafların katıldığı toplantı yapıldı.Rusya, taraflardan biri olan Türkiye’yeyönelik terör faaliyetlerinin altında imzasıolan PKK/PYD tarafını da davet etti. Türkiyebunu şiddetle reddetti.
Ankara öteden beri bunu reddediyor.Peki haklı mı? Rusya ne yapmak istiyor?
“Teröristlerle aynı masaya oturmayız”gibi yaklaşımlar, iyi incelenmeden, bir“ülke politikası” olarak dokunulmaz kabuledilirse gerçeklikten uzaklaşabiliriz.
Bu nedenle bu konuyu irdelemeliyiz...Çünkü Ankara’nın daha başından yanlışpolitikasını kabul etmek zorunda değiliz,bugün de Suriye politikası, tıpkı 6 yılönceki gibi, yanlış seyrediyor ve Ankara Türkiye’yi giderek daha büyük açmazlara sürüklüyor.
Tarafların durumlarına bakalım. ABD’nin en güvenilir üssü
Bu konuda bir tartışma yok: IŞİD’e karşıpolitika bahanesi altında, bir PKK/PYDbölgesi yarattı. Esas amacı da budur.IŞİD en yoğun iki bölgede sıkışıp kaldı.Ama bir sıkımlık canı olan IŞİD’in oralardavarlığını sürdürmesine göz yumuyor.Dahası, mesela Esad ordusunun IŞİD’ekarşı girişimlerine bile karşı çıkabilir. IŞİDvarlığı, ABD’nin PKK/PYD ittifakına meşruluk kazandırması için gereklidir. TümABD liderlerinin ağzında, Türkiye’ninbastırmalarına karşı, “güçlerimizi IŞİD’e yoğunlaştıralım” sakızı çiğneniyor.
ABD PKK/ PYD’yi koruması altına aldı.Generallerinin, Münbiç’e Türkiye’den birsaldırı gelirse karşılık veririz açıklaması bu kararlılığın ifadesidir. Yani Türkiye-ABD savaşına gönderme yapıyor: “Karşındakim var, bir bak...”
ABD’nin orada sıkı durmasının iki nedenivar.
1) Tamamen kontrol altında tuttuğu ve istediği gibi kullanacağı bir siyasi-askeri güç.
2) Bir güç kullanımı, Suriye’nin kesinbölünmesi için. Suriye’nin bölünmesi ABD politikasının esa...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
RTE emeklilerin oyunu, ciğerini mi biliyor da zırnık koklatmıyor 28 Mart 2024 | 421 Okunma Seçime giderken: Umutsuzluk ve küslük bizlere yakışmaz... 26 Mart 2024 | 120 Okunma Erdoğan ekonomiyi neden çökertti? İki kötümser yanıt 25 Mart 2024 | 694 Okunma Ey seçmen, seçeceğin başkanın elini kolunu bağlama 24 Mart 2024 | 110 Okunma En rahatsız olduğu konuda ‘onları not alıyoruz’ 21 Mart 2024 | 146 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar