Trump'ın ipi bugün çekiliyor

Amerikan tarihinin en uzun seçimi bugün nihayet yeni bir seçimle sonuçlanıyor. Gerçi tam sonuçlanıyor mu, ondan da emin değilim.

Amerikan tarihinin en uzun seçimi bugün nihayet yeni bir seçimle sonuçlanıyor. Gerçi tam sonuçlanıyor mu, ondan da emin değilim. Kafanız karıştı mı? Amerikan Anayasası’na göre halk doğrudan Başkan’ı seçmiyor, her eyaletin nüfusa oranla belli sayıda temsilcisi olduğu Seçiciler Kurulu’nu belirliyor. İşte 538 kişilik Seçiciler Kurulu bugün kimin yeni Amerikan Başkanı olacağına karar verecekler.

Normal şartlarda Seçiciler Kurulu’nun üyeleri temsil ettikleri eyalette en fazla oy alan adayı seçecek, dolayısıyla bu seçim de bir formalite gibi gözüküyor olabilir. Ancak Donald Trump’ın –ve anladığım kadarıyla sadece onun– belki bir son dakika mucizesi beklentisi olabilir. Amerikan basınının “İnançsız Seçici” dediği üyeler son anda eyaletlerindeki seçim sonuçlarını aksine o verebilir mi?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İktidar sofrası—ama hangi iktidar 28 Mayıs 2023 | 182 Okunma Taht kavgasını bu sefer kim kazanacak 27 Mayıs 2023 | 312 Okunma Bir oy bile önemli mi 26 Mayıs 2023 | 899 Okunma Muhalif önder 23 Mayıs 2023 | 295 Okunma Tersane Caddesi'nde gizemli bir buluşma 21 Mayıs 2023 | 187 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar