Star Wars hakkında konuşmalıyız

ELEŞTİRMENLER ile izleyicilerin karşı karşıya gelmesi yeni bir şey değil, ama son “Star Wars” filmiyle olağandışı bir uçurum oluştu. Rotten Tomatoes sitesine göre eleştirmenlerin yüzde...

ELEŞTİRMENLER ile izleyicilerin karşı karşıya gelmesi yeni bir şey değil, ama son “Star Wars” filmiyle olağandışı bir uçurum oluştu. Rotten Tomatoes sitesine göre eleştirmenlerin yüzde 92’si filmi beğendi, buna karşılık izleyicilerin sadece 53’ünün görüşü olumlu.

Eleştirmenler övüyor; çünkü yönetmen Rian Johnson’ın kuralları ve sınırları belli bir evrende inisiyatif kullanmasını, hayranları memnun etmektense iyi bir film yapma çabasını takdir ediyorlar. İzleyiciler ise beyazperdede beklediklerini bulamamaktan, nostalji açlığını tatmin edememekten şikâyetçi.

Hayranların eleştirilerini körükleyen isimlerden biri de Luke Skywalkerrolündeki Mark Hamill. Gerek çekimler esnasında gerekse filmin vizyona girmesinden sonra verdiği söyleşilerde oynadığı karakterin gidişatından memnun olmadığını açıkladı. Hamill bu sefer beyazperdede kendi bildiği Luke değil de başka bir karakteri canlandırıyormuş gibi çalışmış.

Disney sağolsun, bilinmez bir sonsuza kadar her sene bir “Star Wars”filmi vizyona girecek, beraberinde de tartışmalar sürecek.

NOSTALJİ HİSSİ

Başka sinema filmlerinin aksine “Star Wars” hayranları bu seriyi belki de haddinden fazla sahipleniyor. Bu evrenin yaratıcısı George Lucas’ın teknoloji ilerledikçe orijinal filmlerdeki görsel efektlerle oynaması, eski kopyalarını yok edip tarihten silmesi ve kimi sahneleri değiştirmesi hayranların tepkisine neden olmuştu. 1999 yılında hikâyenin ilk bölümlerine geri dönüldüğünde çekilen üç filmi gerçek hayranlar asla ve asla hatırlamak istemiyor.

Bu açıdan iki sene önce J.J. Abrams’ın “The Force Awakens” isimli serinin yedinci filmi hayranların bütün isteklerine karşılık verdi. Hem eski karakterler perdede göründü, hem de eski oyuncaklar. Dahası Abramsbilgisayar destekli görüntülere sırtını dayamaktansa filmde kullanılan birçok maketi (uçaklar, uzay gemileri vs.) gerçeklik hissi adına inşa ettirdi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İktidar sofrası—ama hangi iktidar 28 Mayıs 2023 | 182 Okunma Taht kavgasını bu sefer kim kazanacak 27 Mayıs 2023 | 312 Okunma Bir oy bile önemli mi 26 Mayıs 2023 | 899 Okunma Muhalif önder 23 Mayıs 2023 | 298 Okunma Tersane Caddesi'nde gizemli bir buluşma 21 Mayıs 2023 | 188 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar