Muhalefetin 2019 adayı

Kemal Kılıçdaroğlu’nun yürüyüşünün nereye varacağını merak ediyordum, meğerse kafasında cumhurbaşkanı adayını belirlemiş bile. CHP liderinin yakınlarından...

Kemal Kılıçdaroğlu’nun yürüyüşünün nereye varacağını merak ediyordum, meğerse kafasında cumhurbaşkanı adayını belirlemiş bile. CHP liderinin yakınlarından öğrendiğime göre yürüyüş bittikten ve kendince bir PR rüzgârını yakaladığını düşündükten sonra hızlıca 2019 kampanyasını başlatacak.

İyi haber: CHP’nin 2019’daki cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu değil.

Ama Kılıçdaroğlu’nun uzun uzun düşündükten sonra kafasına yatan isim İlhan Kesici’ymiş.

Adını ilk kez 1994’teki İstanbul belediye seçimlerinde duyuran Kesici, o dönem Türkiye’yi yönetmeye hevesli medyanın favorilerindendi. Bol adaylı seçimde Zülfü Livaneli ve Kesici arasında bölünen gazete ve televizyonlar, ikisinin arasından sıyrılıp siyasette önü açılan Tayyip Erdoğan fenomenini o gün görememişti. Refah Partisi’nin seçim başarısı, hem medya hem de siyaset için büyük bir şoktu.

EKMEL BEY 2.0

1994’te Erdoğan’a karşı seçim kaybetmiş Kesici, 2019’da varlık gösterebilir mi? Kesici markasının eskiden bir tür albenisi vardı üstelik. Planlama’dan gelen, siyasetin en büyük figürlerinden Demirel’in yakını, nispeten genç, yeni ve en önemlisi denenmemişti. Dahası arkasında bugün asla hissetmeyeceği bir medya rüzgârı vardı.

Hadi seçimi kaybedip o sürede büyük işler başarmış, arkasına kitleleri katmış olsa 2019 gibi kritik bir seçimde şans verilmesi belki anlaşılabilir. Ama merkez sağdan gelip gizli sağ parti CHP’de sıradan bir milletvekili olmak dışında ne yazık ki pek varlık gösteremedi. Demirel diye bir kuvvet de kalmadı siyasette; anısı bile yok.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun aklındaki “Ekmel Bey 2.0” projesi var aslında. Müthiş bir öngörüsüzlükle yine sağ seçmenden oy kapma peşinde. Kendi tabanını da ürkütmeyecek kadar modern ve muhafazakâr bir aday gösterip denge bulacak. Saadet Partisi gibi birtakım marjinal partilerle görüşmesi bu yanılsamayı besliyor kuşkusuz. Belki de kendince girdiği her seçimi kaybedip tarihe geçme hesabı yapıyordur, o kadarını bilemem.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İktidar sofrası—ama hangi iktidar 28 Mayıs 2023 | 178 Okunma Taht kavgasını bu sefer kim kazanacak 27 Mayıs 2023 | 308 Okunma Bir oy bile önemli mi 26 Mayıs 2023 | 898 Okunma Muhalif önder 23 Mayıs 2023 | 284 Okunma Tersane Caddesi'nde gizemli bir buluşma 21 Mayıs 2023 | 182 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar