Mesele sadece iPhone değil anlamadın mı

Aziz Sancar’ın Nobel almasıyla, Uğur Şahin ve Özlem Türeci’nin COVID-19 aşısını bulmaları, hatta Selçuk Bayraktar’ın drone şirketinin başarısı bile iPhone fiyatlarıyla alakalı.

Elimdeki telefondan elimdeki telefonun Türkiye’deki satış fiyatına bakıyorum. Habertürk’ten Necdet Çalışkan’ın aktardığına göre iPhone’un en üst modelinin fiyatı 20 bin TL’yi buluyor, bunun sekiz bin TL’si de devlete vergi olarak gidiyor. Apple ürünleri hep rakiplerine göre daha pahalıydı gerçi. Ama ABD’deki gelir seviyesine ve satın alabilme paritesine bakıldığında Türkiye’ye kıyasla daha erişilebilir. Doları 10 TL olarak baz alıp, hatta gelecek kuruna yönelik projeksiyon yapsak bile iPhone’un Türkiye’deki satış fiyatıyla ABD arasındaki uçurum astronomik.

Bu fiyatlar hepimize hakaret gibi. Apple pahalı satıyor, devlet de akıllı telefona lüks tüketim muamelesi yapıp üzerinden abartılı vergi alıyor. Yurtdışından getirip kullanmanın önünde de türlü engeller var: 1500 TL harç parası, üç yılda bir ürün vesaire. Tabii Türk’ün aklı hemen kurnaz çözümlere çalışıyor. Piyasadan eski telefonları bulup IMEI numaralarını kopyalamak gibi yeraltı çözümler var dileyene. Yüksek ücret ve vergi sayesinde aslında yasadışı piyasa oluşuyor. Halbuki yeni teknoloji şirketleri, yaratıcı fikirler ve sinema filmleri doğmalıydı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İktidar sofrası—ama hangi iktidar 28 Mayıs 2023 | 182 Okunma Taht kavgasını bu sefer kim kazanacak 27 Mayıs 2023 | 312 Okunma Bir oy bile önemli mi 26 Mayıs 2023 | 899 Okunma Muhalif önder 23 Mayıs 2023 | 296 Okunma Tersane Caddesi'nde gizemli bir buluşma 21 Mayıs 2023 | 188 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar