Erdoğan olmasaydı 15 Temmuz yaşanır mıydı?

Geçen hafta gazeteci Nedim Şener'le CHP yöneticisi Bülent Tezcan arasında ekranda yaşanan bir tartışmadan sonra bu soru yine aklıma takıldı: Eğer iktidarda Erdoğan olmasaydı FETÖ yine darbe yapmaya kalkar...

Geçen hafta gazeteci Nedim Şener'le CHP yöneticisi Bülent Tezcan arasında ekranda yaşanan bir tartışmadan sonra bu soru yine aklıma takıldı: Eğer iktidarda Erdoğan olmasaydı FETÖ yine darbe yapmaya kalkar mıydı?CHP'liler o kadar saf ki, hala FETÖ örgütlerini ziyaret etmenin, FETÖ medyasıyla dayanışma içinde olmanın vahametini anlamıyorlar. İşte bu yüzden merak ediyorum: Bu saflıkla ülkeyi yöneten bir CHP iktidarında da 15 Temmuz yaşanır mıydı?

15 Temmuz darbe girişiminin bir FETÖ kumpası olduğunu objektif deliller ortaya koyuyor, o yüzden komplo teorilerine değinmiyorum. Buna rağmen darbe girişimine hala kuşkuyla yaklaşan muhalif kesimler var. İşlerine gelmeyen gerçek, örgütün bir şahsı değil, düpedüz rejimi hedef aldığı. Evet, FETÖ elbette Erdoğan'ı devirmek istiyordu ama asıl ve daha büyük amaçları Türkiye Cumhuriyeti'ni ele geçirmekti.

DEVLETE ZATEN SIZMIŞLARDI

Plan ta 70'lerde yürürlüğe kondu. Daha ortada Recep Tayyip Erdoğan diye bir siyasi figür yokken FETÖ devlet içinde örgütlenmeye başladı, iktidarda başka hükümetler varken devleti yönetenlerle ilişki kurdu ve bir şekilde devlet içinde bir etki unsuruna dönüştü.

Erdoğan'ın içinden çıktığı Milli Görüş hareketiyle Gülenciler'in birbirlerine hiçbir zaman sempatiyle yaklaşmadığını bu konularla ilgili kitapların arkalarındaki özetleri okuyanlar bile anlayabilir.

Darbe girişimini Erdoğan ve Gülen arasında bir iktidar çatışması gibi çocukça bir yoruma indirgeyenler örgütün tarihini de bilmiyor. CHP'lilerin sandığının aksine FETÖ'nün sayısal bir ağırlığı yoktu, ama kritik yerlerde (yargı, medya, polis) önemli görevlere ulaştılar.

AK Parti iktidara geldiğinde FETÖ devletin içinde zaten örgütlenmiş haldeydi. İktidar bu örgütü adeta kucağında buldu ve büyük kırılma yaşanana kadar da kontrol altında tutmaya çalıştı.

Evet, bir CHP iktidarında da FETÖ yine darbeye kalkışıp Türkiye Cumhuriyeti'ni ele geçirmeye kalkardı. Örgütü daha muhalefetteyken anlamamış CHP bir de iktidarda olsa FETÖ'nün devleti ele geçirmesi çok daha kolay olurdu. CHP'yi parmağında oynatırdı FETÖ.

Darbe başarıya ulaşırdı.

15 Temmuz gecesi Erdoğan darbeye direnip halkı sokağa çağırırken sadece kendi canını değil aynı zamanda başında olduğu devletin bekasını koruyordu. Bu aynı zamanda bir devlet refleksiydi. Muhaliflerin bunu ısrarla anlamadığı bu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İktidar sofrası—ama hangi iktidar 28 Mayıs 2023 | 182 Okunma Taht kavgasını bu sefer kim kazanacak 27 Mayıs 2023 | 312 Okunma Bir oy bile önemli mi 26 Mayıs 2023 | 899 Okunma Muhalif önder 23 Mayıs 2023 | 298 Okunma Tersane Caddesi'nde gizemli bir buluşma 21 Mayıs 2023 | 188 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar