Ekpe ve Enes

Doğruya doğru, Amerikalı bir basketbolcu için yurtdışında oynamak birkaç basamak birden düşmek demek. Fenerbahçe’yi Euroleague şampiyonluğuna taşıyan Ekpe Udoh aslında şanslı olanlardan....

Doğruya doğru, Amerikalı bir basketbolcu için yurtdışında oynamak birkaç basamak birden düşmek demek. Fenerbahçe’yi Euroleague şampiyonluğuna taşıyan Ekpe Udoh aslında şanslı olanlardan. 2010’da NBA’de oynamaya başladı. Önce Golden State Warriors’un kadrosuna alındı. Kısa bir süre İsrail’de oynadıktan sonra Milwaukee Bucks’a takas olarak gitti, 2014’te Los Angeles Clippers formasını giydi ama yeterli oyun süresini bulamayınca şartlar onu Türkiye’ye, Fenerbahçe’ye götürdü.

Giderek içine kapanan Türkiye insanı yoğun bir yalnızlığa itiyor, ten renginiz farklıysa hemen her yerde olduğu gibi Türkiye’de de ayakta kalmak iki kat daha zorlaşıyor. Bu açından da zor olanı başardı Ekpe. Mutluluğa ve başarıya ihtiyacımız vardı epeydir, bize de büyük bir armağan bıraktı.

Ama Ekpe’nin Türkiye’deki mirası sadece sportif başarı değil. Bize kendi mirasımıza, ülkemize sahip çıkmanın önemini, bu toprakları sevmeyi hatırlattı aynı zamanda.

ATATÜRK SEVGİSİ

Türkiye’deki ilk idmanına çıktığında Atatürk’ün resmini görüp kim olduğunu merak ediyor. Gittiği her yerde posterlerini ve heykellerini görünce Türklerin kurucu lideri neden bu kadar sevdiğini anlamaya çalışıyor, öğrenmek için Atatürk’ün hayatını okuyor. Anıtkabir’i ziyaret ediyor, anı defterine not düşüyor. Üstelik bizzat Türkiye’de bir kesimin düzenli olarak Atatürk’ün mirasını yok etmeye çalıştığı sırada...

Bir yandan da kendi blogundaki yazıları, başlattığı kitap kulübüyle gençleri kitap okumaya, eğitimlerini sürdürmeye teşvik ediyor. Bu yönüyle de ilgi çeken bir sporcu oldu, Türkiye onu bağrına bastı.

Ekpe Udoh önceleri biraz üzülerek geldiği ve hakkında hiçbir şey bilmediği Türkiye’yi sevmeyi öğrendi burada; bu sevgi sayesinde başarıya ulaştı ve şimdi yeniden NBA’e doğru yola çıkmaya hazırlanırken uzaklarda küçücük bir ülkenin onu nasıl bağrına bastığını hatırlayacak.

Yurtdışındaki gururumuz olması gereken Enes Kanter’in ise kendi ülkesinde hemen hemen hiç seveni yok, hakkını arayan bile bulmak güç. Ama o kendisini yaratan ülkenin değerlerini değil, o ülkeyi yok etmek isteyenlerin yanında yer almayı tercih etti.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İktidar sofrası—ama hangi iktidar 28 Mayıs 2023 | 182 Okunma Taht kavgasını bu sefer kim kazanacak 27 Mayıs 2023 | 312 Okunma Bir oy bile önemli mi 26 Mayıs 2023 | 899 Okunma Muhalif önder 23 Mayıs 2023 | 298 Okunma Tersane Caddesi'nde gizemli bir buluşma 21 Mayıs 2023 | 188 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar