Derin devlet, darbe ya da mahkeme

Donad Trump illaki gidecek, kendisi de gideceğini biliyor ama ısrarla uzatmaları oynuyor. Seçim yenilgisinin ilk saatlerinde bunu bir türlü yenemediği egosuyla açıklamak mümkündü.

Donad Trump illaki gidecek, kendisi de gideceğini biliyor ama ısrarla uzatmaları oynuyor. Seçim yenilgisinin ilk saatlerinde bunu bir türlü yenemediği egosuyla açıklamak mümkündü. Hayatı boyunca en çok korktuğu şey “loser” olarak anılmak sonuçta. Babası Fred ona dünyada iki tip insan olduğunu öğretmişti: Başarılı, iş bitirici “killer”lar ve hiçbir işe yaramayan ezik “loser”lar. Hatta “Joe gibi bir adaya kaybedersem utanç verici olur,” bile demişti seçimden önceki bir mitinginde. Bu utancı kabullenemiyor.

Ego hala geçerli, ama bir başka oyun da dönüyor. Son günlerde ABD’de Trump’ın yenilgiyi kabul etmemesini darbe, yargı savaşı, hatta derin devlet olarak yorumlayanlar çoğalıyor. İlk günlerde itidalli davranan Trump medyası bile yavaş yavaş seçim sonuçlarını tartışmaya açmaya başladı: Fox News’ün Trump yandaşı sunucuları Biden’ı başkan ilan eden kendi kanallarına canlı yayında çakmaya başladı. Senato’nun çoğunluk lideri (ve Trump’ın tak dediğini şak diye yapan) Mitch McConnell başkanın seçimi yargıya götürmek, sonuçlardan kuşku duymak gibi hakları olduğunu söyledi. Yenilgiyi kabul etmeme inadı tabanda da karşılığını buluyor. Politico’nun yaptığı ankete göre Trump seçmeninin yüzde 70’i seçim sonuçlarına inanmıyor. Yılın kelimesinin “post-truth”seçildiği sene göreve gelen bir politikacı için şaşırtıcı değil. Bütün dünyanın gözünün önünde bir rezillik yaşanıyor aslında, bu rezilliğin de uzamasına izin veriyorlar çünkü herkesin ayrı bir hesabı var.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İktidar sofrası—ama hangi iktidar 28 Mayıs 2023 | 182 Okunma Taht kavgasını bu sefer kim kazanacak 27 Mayıs 2023 | 312 Okunma Bir oy bile önemli mi 26 Mayıs 2023 | 899 Okunma Muhalif önder 23 Mayıs 2023 | 296 Okunma Tersane Caddesi'nde gizemli bir buluşma 21 Mayıs 2023 | 187 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar