Cesur yeni dünya

BİRKAÇ gündür telefonumla konuşmaya başladım. Akıllı telefonlardaki sanal asistanlar yeni bir uygulama değil kuşkusuz ama uzun yıllardır makinelerin beni dinlemesine ve canlı olmayan bir varlıkla konuşmaya...

BİRKAÇ gündür telefonumla konuşmaya başladım. Akıllı telefonlardaki sanal asistanlar yeni bir uygulama değil kuşkusuz ama uzun yıllardır makinelerin beni dinlemesine ve canlı olmayan bir varlıkla konuşmaya direndiğim için küçük, kişisel bir devrim oldu bu benim için.

Erken kalkmam gereken günlerin gecesinde alarm kurmak için telefonumu elime aldığımda “Ona da bakayım, şunu da okuyayım” diye bir-iki saat geçiriyordum pek çok insan gibi. Şimdi Siri’ye alarmı kurması talimatı verip hemen uykuya dalıyorum.

Aletlerle konuşmak benim için yeni, hatta yapmacık bir adım ama teknolojinin ortasına doğan 10 yaşındaki çocuklar için gayet doğal, organik bir davranış biçimi. Kuşak farkı, yaşlı-genç çatışması konularına girmeyeceğim. Önümüzdeki yıllarda insanların elektronik aygıtlarla daha fazla konuşmaya başlayacakları, bu aygıtların da giderek daha çok akıllanacağı tahmin ediliyor.

HER AN DİNLİYOR

Akıllı telefonlarımızdaki Siri, Google Assistant gibi uygulamaların dışında birçok kişi evlerine bu uygulamaları sokmaya başladı. Amazon’un Echo’su, Apple’ın HomePod’u gibi aletlerle yeni bir rekabet alanı oluşuyor.

Cambridge Analytica’nın Facebook profillerini, seks uygulaması Grindr’ın HIV bilgilerini toplayıp sattığı düşünülürse bu aygıtlara mesafeyle yaklaşmam anlaşılabilir sanırım. Alexa gibi sanal asistanlar bütün gün evi dinliyor, kendisine hitap edilmese bile her sözcüğü kaydediyor. “Hey Alexa, ışıkları aç, müziği kıs” gibi komutlara anında yanıt verebilmesi için sürekli tetikte olması şart.

Bu aygıtların “1984” türü bir distopyanın kapısını aralayıp aralayamayacağı ya da “Her” filmindeki gibi bilgisayarla aşk yaşayacakları bir muamma. Ama şimdilik dünya, insanların dijital dünyayla daha fazla temas kuracağı üzerine hesaplarını yapıyor.

*********** 

2 MİLYON DOLARLIK PR
NUSRET bu aralar Dubai’de, bu yüzden de New York’taki dev lokantasında hayaletler etlerin üzerine tuz serpiyor. Sonuçta insanlar Nusret’e et yemeye değil, kasabın şovunu görmeye geliyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İktidar sofrası—ama hangi iktidar 28 Mayıs 2023 | 182 Okunma Taht kavgasını bu sefer kim kazanacak 27 Mayıs 2023 | 312 Okunma Bir oy bile önemli mi 26 Mayıs 2023 | 899 Okunma Muhalif önder 23 Mayıs 2023 | 295 Okunma Tersane Caddesi'nde gizemli bir buluşma 21 Mayıs 2023 | 187 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar