Bizim çocuklar darbeyi beceremiyor

Venezuela'daki darbe başarılı olmadı, tıpkı Türkiye'deki darbe girişimi gibi. Çünkü bir darbenin başarıya ulaşması için arkasında elitlerin ve halk desteğinin olması gerekir.

Birileri istedi diye ya da zayıfladığını düşündüklerinden hükümet düşmüyor. Nitekim Türkiye’de çok eleştirilmesine, kendi destekçileri arasında bile itiraz sesleri yükselmesine rağmen Cumhurbaşkanı Erdoğan meşruiyetini ve arkasındaki halk desteğini koruyan bir liderdi. Halk onun için sokağa döküldü. 
12 Mart ve 12 Eylül’de hükümet meşruiyetini kaybetmiş, çözüm yolları tıkanmıştı. O dönem Facetime olmadığı için darbe başarılı oldu değil, darbenin altyapısı hazırdı. Nitekim bugün 12 Eylül’ün o dönemi yaşayanlar tarafından “Askerler geldi kurtardı, yoksa her gün biri ölüyordu,”diye anılması, 1982 Anayasası’nın kabul oranını yüksekliği halk desteğini gösteriyor.
İşte Venezuela’da da Maduro’nun durumu aynı. Kendi kendisini devlet başkanı ilan etmiş ve Amerika’nın desteğini almış bir alternatif lidere karşı halkın bir kısmı hala Maduro’yu meşru görüyor. Aynı şekilde ülkenin elitleri de tam olarak Maduro’dan vazgeçmediği için Venezuela’da asker yönetime şimdilik el koyamıyor. 
Amerika şimdi zamanla Maduro’nun zayıflayacağını, darbenin uzun vadede başarılı olacağını düşünüyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İktidar sofrası—ama hangi iktidar 28 Mayıs 2023 | 182 Okunma Taht kavgasını bu sefer kim kazanacak 27 Mayıs 2023 | 312 Okunma Bir oy bile önemli mi 26 Mayıs 2023 | 899 Okunma Muhalif önder 23 Mayıs 2023 | 295 Okunma Tersane Caddesi'nde gizemli bir buluşma 21 Mayıs 2023 | 187 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar