Bir günlük yayın yönetmenliği

YILLARCA birlikte çalıştığım, bu meslek adına çok şey öğrendiğim Tuğrul Eryılmaz da hapis cezasına mahkûm oldu. Gerekçe, Özgür Gündem’de bir günlük yayın...

YILLARCA birlikte çalıştığım, bu meslek adına çok şey öğrendiğim Tuğrul Eryılmaz da hapis cezasına mahkûm oldu. Gerekçe, Özgür Gündem’de bir günlük yayın yönetmenliği yapması. Mahkemedeki ifadesinde yılların gazetecisi olarak yazı işlerinde üç-dört saat oturarak herhangi bir medya organının yayın politikasına etki edilemeyeceğini çok iyi bildiğini söylüyor.

İletişim fakültelerinde ders veren, gerek meslekte gerekse de akademide pek çok gazeteciyi yetiştiren bir isim Eryılmaz. Belki de Türkiye’nin en iyi editörü; tam Batı standartlarında gazetecilik yapmak için uğraştı.

SORUMLU KİM?

Eryılmaz’ın hapis cezası ertelendi ama bir günlük yayın yönetmenliğinden mahkûm olduğu gerçeği değişmiyor. Burada bir tuhaflık var.

Ertesi gün, yine aynı davadan hapis yatan Murat Çelikkan’ın serbest kaldığına dair sevindirici bir haber geldi. Geçen hafta Çelikkan’ın nasıl“içeride” unutulduğunu gündeme getirmiştim, bir hafta geçmeden özgürlüğüne kavuşmasına çok sevindim.

O da sadece bir günlüğüne yayın yönetmenliği yapmış ama gazetedeki köşe yazılarından başlıklara kadar sorumlu tutuldu. Üstelik Özgür Gündem’in “sorumlu” yazı işleri müdürü künyede de görev tarifinde de yazdığı gibi bütün sorumluluğu üzerine aldığını söylemesine rağmen.

Galiba şu bir günlük yayın yönetmenliğinin simgesel olduğunu gazetelerin işleyişini bilmeyenlere net bir şekilde anlatmamız gerekiyor.

Eryılmaz’ın dediği gibi bir gün dediğiniz aslında üç-dört saatlik bir ziyaret. Kimse orada oturup gazete yapmıyor, zaten Özgür Gündem’in kendi kadrosu var. Nöbetçi yayın yönetmenleri sadece gazeteyi ziyaret ediyor ve sembolik bir destek veriyor. Merhaba, nasılsın, çay kahve faslında sadece bir-iki saat kolaylıkla geçiyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İktidar sofrası—ama hangi iktidar 28 Mayıs 2023 | 182 Okunma Taht kavgasını bu sefer kim kazanacak 27 Mayıs 2023 | 312 Okunma Bir oy bile önemli mi 26 Mayıs 2023 | 899 Okunma Muhalif önder 23 Mayıs 2023 | 295 Okunma Tersane Caddesi'nde gizemli bir buluşma 21 Mayıs 2023 | 187 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar