Amerikan demokrasisi bir yalandan mı ibaret

Beyaz Saray kriz yönetiminde Başkan’ın sözlerini düzeltiyormuş gibi gözükerek “Adil ve özgür seçim sonucunu kabul edecek,” derken bile kelime oyunu yapıyor. “Adil ve özgür” derken ne kastediliyor? Trump’ın işine gelen mi adil ve özgür sonuç oluyor?

Amerika’daki yaklaşan başkanlık seçimleri çok yakından izliyorum. Hatta geçmiş seçimlerden daha detaylı takip ediyorum, çünkü bu seçimin sonucunda hem ülkedeki hem de dünyadaki dengelerin bir daha onarılmamak üzere değişmesi söz konusu. Donald Trump kazanırsa anti-demokratik yöntem ve söylemi benimseyen bir siyasetçi dünyanın örnek demokrasisini bütün kurumlarıyla ele geçirmiş olacak. Bu modelin başka ülkelere nasıl uyarlanacağını, nasıl normalmiş gibi kabul göreceğini tahmin edersiniz.

Seçimlerin işleyişine detaylı bir şekilde baktıkça tek sorunun -zannedildiği gibi- Trump olmadığını da görüyorum. Çok övülen Amerikan demokrasisinin kökeninde birtakım çarpıklıklar var ve bu zaaflar kuruluşundan bu yana bir türü onarılamadı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İktidar sofrası—ama hangi iktidar 28 Mayıs 2023 | 182 Okunma Taht kavgasını bu sefer kim kazanacak 27 Mayıs 2023 | 312 Okunma Bir oy bile önemli mi 26 Mayıs 2023 | 899 Okunma Muhalif önder 23 Mayıs 2023 | 295 Okunma Tersane Caddesi'nde gizemli bir buluşma 21 Mayıs 2023 | 187 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar 1 yorum