Amerikalı adayların bizdekilerden farkı ne

Geçenlerde New Yorker dergisinin yayın yönetmeni David Remnick'in Amerikan başkanlık seçiminde Demokrat Parti'nin adayı olmak için yarışan onlarca isimden biri olan Kirsten Gillibrand'la yaptığı söyleşiyi dinledim....

Bütün politikacılar gibi sanki yarışın en iddialı ismiymiş, Amerikan başkanlığı için en yetkin kişiymiş gibi konuşuyor. Remnick ne sorarsa sorsun istediğini söylüyor. Hemen her cümlesini “Ben bu yüzden çok iyi bir başkan olacağım,” gibi iddialı bir ifadeyle bitiyor.
Politikacının ustası elindeki metne çaktırmadan sadık kalandan çıkıyor. Gillibrand ise ezberden konuşmayı bir ara o kadar abarttı ki ben dinlerken isyan ettim, radyoda da Remnick uyardı sonunda.

HOLLYWOOD YILDIZI GİBİ PROVA ŞART

Uzun bir kampanya sürecinden geçen Amerikan seçimlerinde adayların hepsi birer Hollywood yıldızı gibi hazırlanıyorlar. Hepsi kendi farkını ortaya koyacak bir-iki özelliğini ön plana çıkarıyor.Beto O’Rourke konuşmasını ezberden, prompter’sız okuyor. Pete Buttigieg mutlaka ama mutlaka Harvard, Rhoades bursu ve Afganistan’da görev yaptığını vurguluyor. Bernie Sanders’ın doğal bir karizması, Brooklyn aksanı yetiyor zaten. Elizabeth Warren ise yıllardır Harvard’da ders veren bir hoca olduğundan en karmaşık sorunları en basit şekliyle bir öğretmen gibi anlatıyor.  
Bütün adayların “talking points” denen ve her söyleşide mutlaka tekrar ettikleri bazı konuşma maddeleri var. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İktidar sofrası—ama hangi iktidar 28 Mayıs 2023 | 182 Okunma Taht kavgasını bu sefer kim kazanacak 27 Mayıs 2023 | 312 Okunma Bir oy bile önemli mi 26 Mayıs 2023 | 899 Okunma Muhalif önder 23 Mayıs 2023 | 296 Okunma Tersane Caddesi'nde gizemli bir buluşma 21 Mayıs 2023 | 187 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar