Türk demokrasisinin prozodi sorunu

Fırsatını bulursanız o klasik programı bulup izleyin: Doğu Perinçek ile Yalçın Küçük çocukluğumuzun "Muppet Show"undaki balkondaki huysuz ihtiyarlar gibi karşılıklı oturmuşlar birbirleriyle...

Fırsatını bulursanız o klasik programı bulup izleyin: Doğu Perinçek ile Yalçın Küçük çocukluğumuzun "Muppet Show"undaki balkondaki huysuz ihtiyarlar gibi karşılıklı oturmuşlar birbirleriyle tartışıyorlar, anlaşamadıkları konulardan biri de İstiklal Marşı. Yalçın Küçük diyor ki:

"İstiklal Marşı'nı Mehmet Akif Ersoy yazmadı." Gerekçesini, "Hiçbir yerde 'Bu marşı ben yazdım' demedi" diye açıklıyor. "Yazmadım" zaten dememiş; ama "Yazdım" da dememiş.

Doğu Perinçek de ister istemez bu tuhaf mantık karşısında şaşırıyor.

İstiklal Marşı’nın tartışıldığı tek platform Perinçek-Küçük kavgası değil. Marş yarışması açıldığı günden, ilk besteden beri tartışma sürüyor.

40’lı yıllarda, 50’lerde, hatta 90’larda bile çeşitli vesilelerle hep tartışma konusu oldu milli marşımız. Çalıntı olduğu, bariz prozodi (notalarla hecelerin uyuşmaması) sorunları, Cumhuriyet için değil Vahideddin için bestelendiği gibi iddialar, hatta değiştirilmesine dair öneriler hep kamuoyunun önünde yaşandı. Son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan da İstiklal Marşı bestesinin sözün altında ezildiğinden bahsetti.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İktidar sofrası—ama hangi iktidar 28 Mayıs 2023 | 178 Okunma Taht kavgasını bu sefer kim kazanacak 27 Mayıs 2023 | 308 Okunma Bir oy bile önemli mi 26 Mayıs 2023 | 898 Okunma Muhalif önder 23 Mayıs 2023 | 284 Okunma Tersane Caddesi'nde gizemli bir buluşma 21 Mayıs 2023 | 182 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar