15 Temmuz'un ilk entelektüel sonucu

Biraz abartılı elbette ama 15 Temmuz darbe girişiminin engellenmesinin en önemli entelektüel sonucu Nilüfer Göle’nin yıllar sonra Kemalizm’in hakkını teslim etmesi oldu. Geçen hafta aynı siyasi DNA’yı...

Biraz abartılı elbette ama 15 Temmuz darbe girişiminin engellenmesinin en önemli entelektüel sonucu Nilüfer Göle’nin yıllar sonra Kemalizm’in hakkını teslim etmesi oldu. Geçen hafta aynı siyasi DNA’yı paylaştığı bir başka liberal ideolog Ahmet İnsel’e konuşan Göle, önce “Kemalizm, Müslüman laikliğin en gelişmiş, evrenselleşmiş biçimi” dedi. Ardından da bizzat kendisinin 80’li yıllarda ortaya attığı “Otoriter Laikler / Demokrat Müslümanlar” karşılaştırmasının da geçerliliğini yitirdiğini vurguladı.

Göle’nin açtığı yoldan başka liberal ideologların da gideceğini, yakın zamanda Kemalizm’in itibarını iade etmenin bir entelektüel trend olacağını kestirmek güç değil. Zira 15 Temmuz darbe girişimi Türkiye’deki yaygın bir paradigmayı çökertti.

Aralarında Göle’nin de olduğu liberal ideologlar için Türkiye’nin en büyük sorunu Cumhuriyet rejimi ve ona sıkı sıkıya sahip çıkan, her ne pahasına olursa olsun sistemi koruyan Kemalist ideolojiydi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İktidar sofrası—ama hangi iktidar 28 Mayıs 2023 | 182 Okunma Taht kavgasını bu sefer kim kazanacak 27 Mayıs 2023 | 312 Okunma Bir oy bile önemli mi 26 Mayıs 2023 | 899 Okunma Muhalif önder 23 Mayıs 2023 | 299 Okunma Tersane Caddesi'nde gizemli bir buluşma 21 Mayıs 2023 | 188 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar