Z kuşağı geliyor

Hemen her kuşak, sonraki kuşak için kötü şeyler söyler. Beğenmez. “Ah bizim gençliğimiz yok muydu? O zor yoksulluk koşullarında neler yaptık. Günümüzdeki gençliğe bak. Büyüklere...

Hemen her kuşak, sonraki kuşak için kötü şeyler söyler. Beğenmez. “Ah bizim gençliğimiz yok muydu? O zor yoksulluk koşullarında neler yaptık. Günümüzdeki gençliğe bak. Büyüklere saygı, memleket meselelerine ilgi nerede? Şimdiki kuşaklar lay lay lom...” Gerçekten her yeni kuşak, önceki kuşaktan daha bencil ve çıkarcı mıdır? Siyasete daha ilgisiz midir? Daha vurdumduymaz mıdır? Kuşakların tipik özelliklerini tanımlamak zordur. Aynı kuşağın metropoldeki temsilcisiyle köydeki temsilcisi, siyasete ilgi duyanıyla duymayanı farklıdır.

Önümüzdeki seçimlerde ilk kez oy kullanacak, iktidarı belirleyebileceği, 7.7 milyonluk seçmen kitlesine sahip olduğu söylenen Z kuşağını ne kadar tanıyoruz? Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gençlerle sohbeti sırasında, sosyal-medyada gençlerin bir kesiminden gelen tepki, yeni kuşağa merakı artırdı. Z kuşağı, özellikle siyasi partilerin ilgisini çekiyor. Uzun süredir kuşaklar üzerine araştırma yapan ve “Z: Bir Kuşağı Anlamak” kitabının yazarı olan Evrim Kuran, Cumhuriyet’ten İpek Özbey’e Z kuşağını değerlendirmiş.

Evrim Kuran:

En çok kullandıkları sosyal medya yasaklanırsa Z kuşağı ne yapar?

Evrim Kuran’ın tezleri bunlar. Alttan bir dalga geliyor, Z kuşağı dalgası. Dirençli bir kuşak. İnternetteki en basit işlemi bile önceki kuşaklardan farklı algılayan, farklı hisseden bir kuşak.

Yapacağı sürprizleri hep birlikte bekliyoruz. Daha derinlemesine araştırmalara muhtacız. Ancak, var olan dünyayı asıl değiştirecek gücün bu kuşak olacağı görülüyor. Karamsarlığa gerek yok. Gençliğe ve geleceğe güvenmeliyiz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni saflaşma: Rusya, Çin, Kuzey Kore… Biraz İran 02 Mart 2022 | 245 Okunma Ukrayna direnişçileri hesapları bozdu… 01 Mart 2022 | 279 Okunma En Büyük Erkek Putin mi? 25 Şubat 2022 | 181 Okunma Alevilik ve İslamcılığın sınavı 23 Şubat 2022 | 382 Okunma Sünni fetvasıyla Aleviliği tanımlamaya kalkarsanız… 22 Şubat 2022 | 319 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar