Umudumuz kadınlar

Başörtüsü mücadelesinin öncü kuruluşlarından AYSİT’in (Anadolu’dan Yeryüzüne Kadın Sivil Toplum Kuruluşları Vakfı) Başkanı Serpil Balat’ın, önceki gün TBMM Kadına...

Başörtüsü mücadelesinin öncü kuruluşlarından AYSİT’in (Anadolu’dan Yeryüzüne Kadın Sivil Toplum Kuruluşları Vakfı) Başkanı Serpil Balat’ın, önceki gün TBMM Kadına Yönelik Şiddeti Araştırma Komisyonu’ndaki konuşmasını paylaşmak istiyorum.

Balat’ın İstanbul Sözleşmesi'ni savunan sözleri aynen şöyle: “(Sözleşme) Bugüne kadar öldürülmüş binlerce kadına vefa, şiddet gören kadınlara bir teminattı.

AYSİT Başkanı Avukat Serpil Balat

Feshedilmiş olmasının şaşkınlığını yaşıyoruz. İstanbul Sözleşmesi’nin fesih sürecini yaşayarak siyasi mühendislik nasıl yapılır, onu da tecrübe etmiş olduk. Bazı siyasiler algı operasyonu konusunda uzman olan bazı akademisyenlerle işbirliği yaparak süreci başlattı. Oluşturulan ekip, STK, il il dolaşarak İstanbul Sözleşmesi’nin aileyi yıktığını anlattı. Bazı milletvekilleri ve parti başkanlarıyla görüşerek destek toplamışlardır.

‘Fe Eyne Tezhebün’ diyoruz, bu gidişat nereye? İstanbul Sözleşmesi kaldırılsa da kadına yönelik şiddetle ilgili kazanımlardan geri adım atılmamasını talep ediyoruz.” Meclis Komsiyonu’ndaki bu net ve açık tutum, iktidar partisinin milletvekilleri arasında bir şaşkınlık yaratmış ve Balat’a tepki göstermişlerdir. AK Partili kadınların kurduğu kadın kuruluşlarının temsilcisi Balat’ın sözleri, çok netti. Bu tartışma, sorunun iktidar muhalefet sorunu olmasının ötesinde, bir erkek egemenliği sorunu olduğunu bir kez daha gösterdi. İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmenin asıl nedeni, iktidar partisi içindeki erkek egemen zihniyetin ayağa kalkmasıydı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni saflaşma: Rusya, Çin, Kuzey Kore… Biraz İran 02 Mart 2022 | 245 Okunma Ukrayna direnişçileri hesapları bozdu… 01 Mart 2022 | 279 Okunma En Büyük Erkek Putin mi? 25 Şubat 2022 | 181 Okunma Alevilik ve İslamcılığın sınavı 23 Şubat 2022 | 382 Okunma Sünni fetvasıyla Aleviliği tanımlamaya kalkarsanız… 22 Şubat 2022 | 319 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar