Suriye ile doğrudan görüşmeye doğru...

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Fırat’ın doğusuna yönelik operasyonu, bir eski tartışmayı güncelleştirdi. CHP’nin öncülük ettiği çözüm formülü, Şam yönetimiyle yani...

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Fırat’ın doğusuna yönelik operasyonu, bir eski tartışmayı güncelleştirdi. CHP’nin öncülük ettiği çözüm formülü, Şam yönetimiyle yani Beşşar Esad’la anlaşmak.

Fırat’ın doğusu ABD hegemonya alanı içindeydi. ABD’nin çekilmesiyle birlikte TSK ile YPG’nin karşı karşıya gelmesi bekleniyordu. Bir ölçüde öyle oldu, ancak ABD'nin bıraktığı boşluğu Rusya’nın doldurmaya başladığı gözlendi. Nitekim bazı bölgelerde YPG’nin çekildiği alanlara Esad güçlerinin yerleştikleri açıklandı. Rusya Savunma Bakanlığı, Menbiç’te tüm kontrolün Suriye ordusuna geçtiğini duyurdu.

Suriye resmi haber ajansı SANA da Suriye ordusunun Menbiç’e girdiğini, Rus uçaklarının Esad ordusu Menbiç’e girerken koruma amaçlı uçuş yaptığını açıkladı. TSK ile Şam rejim kuvvetlerinin karşı karşıya gelme ihtimalinin olduğu durumlarda Rus birliklerinin devreye girdiği iddia ediliyor.

Şimdi yeni bir durumla karşı karşıyayız. YPG/PYD Suriye rejimiyle ve Rusya ile anlaşarak, egemenliği altındaki bazı bölgeleri Esad rejiminin kontrolüne bırakıyor. Ya da bu bölgeleri Türkiye’ye karşı birlikte savunmayı planlıyor. Tabii ki, son derece karmaşık olan bu bölgede bir askeri operasyona girişirken, değişik ihtimalleri ne kadar hesaba katarsanız katın, yine de beklenmedik gelişmelerle karşılaşmanız mümkün.

Bunun bu tür riskleri ya da gelişmeleri tetikleyebileceğini, yani engebeli bir arazide yola çıkıldığını baştan söylemiştik. Şimdiki tabloya göre iki kritik kasaba Kobani ve Membiç’in “güvenli bölge” içine dahil edilme ihtimalinin giderek güçleştiği söylenebilir. Harekat sürerken, Türkiye’nin Rusya ile ve dolaylı olarak Suriye ile bu meseleleri konuştuğunu, görüş alışverişinde bulunduğunu gözlüyoruz.

Yeni bir uzlaşma...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni saflaşma: Rusya, Çin, Kuzey Kore… Biraz İran 02 Mart 2022 | 245 Okunma Ukrayna direnişçileri hesapları bozdu… 01 Mart 2022 | 279 Okunma En Büyük Erkek Putin mi? 25 Şubat 2022 | 181 Okunma Alevilik ve İslamcılığın sınavı 23 Şubat 2022 | 382 Okunma Sünni fetvasıyla Aleviliği tanımlamaya kalkarsanız… 22 Şubat 2022 | 319 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar