Serrac’tan Hafter’e Libya ve...

Libya’da “Hafter ateşkes anlaşmasını imzalamadı” diye kızıyoruz. Suriye'de, YPG-PYD'nin, ABD’nin yardımıyla güçlenmesine tepkiliyiz. Kuzey Suriye’de, sert tutumumuzu, güvenli bölge kurarak ve terör saldırılarını önlemek hedefiyle askeri operasyonlar yaparak gösteriyoruz. Bölgenin dört bir yanındaki çatışmalara, müdahalelere “yön vermek” bağlamında olaylara müdahil bir çaba içindeyiz.

Türkiye’nin “bölgesel bir oyuncu” olduğu teziyle kendimize bir rol biçebiliyoruz. Gücümüzü zorlayan ölçüde, bölgenin siyaset arenasında var olmaya çalıştığımız bir dönemdeyiz. Siyaset aynı zamanda bir güç meselesidir. Bölgede ABD ve Rusya gibi iki büyük oyuncu aktifken, “onlara rağmen” bir ağırlık oluşturmak çok mümkün görünmüyor. Sınırların dışına taşacak bir oyunculuk isteği hem riskli, hem de gerçekçi değil.

Libya'da soru işaretleri

Trablus’taki meşru kabul edilen yönetimle askeri anlaşma yapmak, bir hamleydi. Ancak, bu hamle uluslararası onayı arkasına alamadı. Katar dışında hiçbir ülke bizim duruşumuzu desteklemedi. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni saflaşma: Rusya, Çin, Kuzey Kore… Biraz İran 02 Mart 2022 | 244 Okunma Ukrayna direnişçileri hesapları bozdu… 01 Mart 2022 | 278 Okunma En Büyük Erkek Putin mi? 25 Şubat 2022 | 180 Okunma Alevilik ve İslamcılığın sınavı 23 Şubat 2022 | 380 Okunma Sünni fetvasıyla Aleviliği tanımlamaya kalkarsanız… 22 Şubat 2022 | 318 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar