Nafaka neden erkekleri ürkütüyor?

Posta Gazetesi Yazarı Oral Çalışlar'ın bugünkü (09.02.2022)’’ Nafaka neden erkekleri ürkütüyor? ‘’ başlıklı yazısı.

Yıllar önceydi. Cumhuriyet’te çalışıyordum. Boşanma halinde malların paylaşımı konusunda kanuni bir düzenleme yapılmıştı. Bu düzenlemeye göre evlilik sonrası edinilen mallar ve birikimler eşler arasında eşit olarak paylaşılacaktı. 2002 yılının başından itibaren uygulanan bu sisteme son anda o zamanki koalisyon ortağı MHP’lilerin müdahalesiyle bir ek yapıldı. Bu Kanun’un çıkmasından önce evlenmiş olanların mal paylaşımından yararlanabilmesi ancak tarafların bir yıl içinde başvurmalarıyla mümkün olacaktı.

Yani 2002 yılından önce evlenmiş olan çiftlerden birisi dilekçe vererek evlilik sonrası edinilen mal paylaşımından hak talep edecekti. Dilekçe verme şartı, evli kadınların işlerini zorlaştırıcı bir sonuç doğurmuştu. Bu yüzden kayda değer bir başvuru olmadı. Türkiye’de, taşınmaz malların ve özellikle de banka hesaplarının ezici bir kısmı erkeklere ait. Bu konuyu ele alan bir yazı yazdım.

Tanınmış şair-yazarlarımızdan biri, yazıya kızmıştı. “Ne diyorsun Oral, benim eserlerimle elde ettiğim şahsi birikimimi nasıl paylaşırım, bu haksız bir durum değil mi?” dedi. Tartışma uzadı. Onun üzerine bana, “Bunu seninle televizyonda tartışalım” şeklinde bir teklif yaptı. “Memnuniyetle” dedim. “Kanalı da ayarlarım” diye ekledim. Bir süre sonra geldi. “Sakın bunu yazmaya kalkma başım belaya girer” dedi. TV tartışmasından çoktan vazgeçmişti.

Nafaka neden kadınları değil de erkekleri ürkütüyor? Kadınlar eyvah nafaka ödeyeceğim diye neden korkuya kapılmıyor? Her boşanmada çocuklar kadına veriliyor, erkekler de nafakayı ödüyor. Çünkü ailenin varlığı erkeğin banka hesabında oluyor. Erkek “Parayı ben kazanıyorum, ayrılık halinde kadın yarısını alıp götürüyor. Bu adaletsizliktir, soygunculuktur” diyor.

Çalışan kadın doğum yapınca çoğu zaman işinden ayrılıp çocuğu büyütüyor. Erkek ise işine devam edip kazandığını sahipleniyor. Tapunun, banka hesabının, kredi kartının mutlak sahibi olduğunu düşünmeye başlıyor. Meclis'in ezici çoğunluğu erkek. Hükümet'in de öyle. Şimdi belli ki erkekler nafaka meselesinde ellerini rahatlatacak çözüm için harekete geçmiş durumdalar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni saflaşma: Rusya, Çin, Kuzey Kore… Biraz İran 02 Mart 2022 | 245 Okunma Ukrayna direnişçileri hesapları bozdu… 01 Mart 2022 | 279 Okunma En Büyük Erkek Putin mi? 25 Şubat 2022 | 181 Okunma Alevilik ve İslamcılığın sınavı 23 Şubat 2022 | 382 Okunma Sünni fetvasıyla Aleviliği tanımlamaya kalkarsanız… 22 Şubat 2022 | 319 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar