Muhafazakar gençlerin yalnızlık duygusu

Araştırmacı Yunus Emre Erdölen, serbestiyet.com’daki yazısında, AK Partili ailelerin 'okumuş' çocuklarına yönelik değerlendirmelerde bulunuyor. Onlarla yaptığı söyleşilerini aktarıyor....

Araştırmacı Yunus Emre Erdölen, serbestiyet.com’daki yazısında, AK Partili ailelerin 'okumuş' çocuklarına yönelik değerlendirmelerde bulunuyor. Onlarla yaptığı söyleşilerini aktarıyor. Erdölen’in sohbet ettiği muhafazakar gençlerin önemli bir kısmı kendilerini 'mahallesiz' olarak tanımlıyor:

“Bu yazı kapsamında konuştuğum gençlerin hepsinin siyasi tercihleri, düşünceleri ve aile, üniversite tecrübeleri birbirinden oldukça farklıydı ama hepsinde gözlemlediğim ortak şey; farklı fikirlere angaje olma, sosyal çevrelerindeki insanları çeşitlendirme çabalarıydı. Bunun getirdiği bir sonuç da çoğu genç için hiçbir şekilde herhangi bir mahalleye tamamıyla kendini ait hissedememenin getirdiği bir mahallesizlik, belki de yalnızlık hissiydi.”

Erdölen’nin saptamaları önemli. Gençlerdeki yalnızlık hissi bence geçici bir his. Siyasetin kutuplaştırma çabaları gençlere ters geliyor. Onlara 'karşı kutup' gibi gösterilen ve okulda aynı sıraları paylaştıkları arkadaşlarını öteki olarak görmeyi doğru bulmuyorlar. Birçok umudu, beklentiyi, değeri onlarla paylaşabildiklerinin bilincindeler. Gençler, ötekileştirmeye, ayrıştırmaya tepkili: S.K., “Kendimi mahallesiz hissediyorum. İnsanları ayrıştırmamaya çalışsam da insanlar beni ayrıştırmaya ve statülendirmeye devam ediyor.

Ciddi ve derinden hissediyorum mahallesizliği” cümleleriyle betimliyor hislerini. Bu his E.B. gibi “Yalnız hissediyorum çünkü herkes kendi mahallesinin yaşadığı problemlerin diğer mahallelerdeki problemlerden daha büyük olduğunu kanıtlama çabası içerisine giriyor çoğu zaman.

Bu çaba olmasa bile insanlar başkalarının yaşadığı problemleri anlamaya çalışmaktan çok uzakta” diyerek kendini açıklayan bazı gençler için üzücü ve olumsuz olabilirken, S.B. gibi gençler için de olumlu ve umut verici bir hisse dönüşebiliyor:

“Ortada bir yerlerde durup iki tarafı da anlayabilmek, iki tarafın da endişelerine hak vermek daha bütüncül bakmak, beni mutlu bir insan yapıyor.” Türkiye’deki değişimin merkez üslerinden birini işte bu gençler oluşturuyor. Farklı olanı anlamaya, kendi mahallesini eleştirmeye başlamış, gerçeği arayan gençler... Muhafazakar gençlerdeki bu sıkışmışlık, bize önemli ipuçları veriyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni saflaşma: Rusya, Çin, Kuzey Kore… Biraz İran 02 Mart 2022 | 245 Okunma Ukrayna direnişçileri hesapları bozdu… 01 Mart 2022 | 279 Okunma En Büyük Erkek Putin mi? 25 Şubat 2022 | 181 Okunma Alevilik ve İslamcılığın sınavı 23 Şubat 2022 | 382 Okunma Sünni fetvasıyla Aleviliği tanımlamaya kalkarsanız… 22 Şubat 2022 | 318 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar