Masanın hangi tarafındayız?

Posta Gazetesi Yazarı Oral Çalışlar’ın bugünkü (11.02.2022)’’ Masanın hangi tarafındayız?‘’ başlıklı yazısı.

Rusya Devlet Başkanı Putin ile Fransız Cumhurbaşkanı Macron’un görüşmesi, medyamızın son günlerde en çok dikkat çektiği görüşme oldu. Asıl öne çıkan, “Putin’in Macron’a kötü davrandığı” şeklindeki değerlendirmeydi. Geçmişte, Macron ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında, sert polemikler yaşandı. Bu nedenle, bazı gazeteciler ve yorumcular Macron’a karşı ağır ifadeler kullanmayı seçti.

Putin’in görüşme masasının büyüklüğü konu edildi, iki liderin uzak mesafeden konuşmalarına dikkat çekildi. “Bak işte Putin ağzının payını verdi” şeklinde yorumlar yapıldı. Masanın pandemi ile birlikte kullanıma girdiği unutuldu. Geçen günlerde bir TV programında iktidara yakın bir medya kurumuna yeni veda eden bir gazeteci arkadaşım, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları üzerine şu yorumu yaptı: “Bir karar vermeliyiz. Türkiye Batılı değerler, insan hakları, düşünce ve ifade özgürlüğüyle ilgili bir tercih yapmak durumundadır. Ya demokratik bir ülke olacağız ya da doğudaki hukuksuz, despotik rejimlere benzeyeceğiz.”

Evet, “Batılı değerler” konusunda bir kafa karışıklığının olduğu ortada. AK Parti iktidarının ilk yıllarında “Batıdaki bütün demokratik kriterleri getireceğiz. Gerekirse bunları Kopenhag kriterleri yerine Ankara kriterleri olarak uygulayacağız” denmiş ve bir dizi AB uyum yasası çıkarılmıştı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni saflaşma: Rusya, Çin, Kuzey Kore… Biraz İran 02 Mart 2022 | 244 Okunma Ukrayna direnişçileri hesapları bozdu… 01 Mart 2022 | 278 Okunma En Büyük Erkek Putin mi? 25 Şubat 2022 | 180 Okunma Alevilik ve İslamcılığın sınavı 23 Şubat 2022 | 380 Okunma Sünni fetvasıyla Aleviliği tanımlamaya kalkarsanız… 22 Şubat 2022 | 318 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar