Kürtler, YPG’li Kürtler ve Türkiye

ABD, YPG'yi destekliyor. Rusya da destekliyor (Bu konuda son günlerde Rusya'nin Afrin'den çekilmeye başladığı ve PYD'ye desteğini çekmeye hazırlandığı söyleniyor ama...) ABD, YPG’ye silah veriyor. Onu bölgedeki...

ABD, YPG'yi destekliyor. Rusya da destekliyor (Bu konuda son günlerde Rusya'nin Afrin'den çekilmeye başladığı ve PYD'ye desteğini çekmeye hazırlandığı söyleniyor ama...) ABD, YPG’ye silah veriyor. Onu bölgedeki müttefiklerinden biri olarak kabul ettiğini gösteren davranış ve açıklamalarda bulunuyor.

Türkiye, YPG'nin "terör örgütü" olduğunu söylüyor. Ne ABD ne Rusya böyle bir tanımı kabul etmiyor. Savunma Bakanı Fikri Işık, ABD'li mevkidaşıyla görüşürken ve ABD'li bakan silahlar konusunda inandırıcı olmayan sözler söylerken; bölgedeki ABD'i komutan, YPG'ye silah desteğinin süreceğini vurguluyor.

Türkiye’nin ağırlığı

Türkiye bölgedeki en önemli NATO ülkesi. ABD'nin stratejik müttefiki ve AB ile üyelik görüşmeleri yürütüyor. YPG konusunda, bölgesel gücünü de kullanarak, ABD'ye, tavrını değiştirmesi için baskı yapıyor.

Bu bir gerilim senaryosuna dönüşmüş durumda. Türkiye'yi rahatsız eden asıl dinamik, ABD-YPG işbirliğinin bir stratejik ittifaka dönüşmesi. Türkiye, ABD'yi bu ilişkinin kalıcı hale dönüşmemesi için, zorlamaya çalışıyor. Şunu öngörmek mümkün: Suriye Kürtleri eski statülerine dönmeyecekler. Yeniden şekillenecek bir Suriye coğrafyasında, öyle veya böyle, kendi kendilerini yönetecek bir imkanı elde edecekler. ABD'nin, Avrupa'nın, İsrail'in, bu türden bir Kürt oluşumunu stratejik olarak destekleme projeleri olduğunu biliyoruz. Bunu bölgedeki Arap hegemonyasına karşı (ve de kendilerine göre "Şeriatçı teröre karşı") bir denge unsuru olarak kabul ediyorlar. PYD’nin bu bağlamda alternatifi yok.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni saflaşma: Rusya, Çin, Kuzey Kore… Biraz İran 02 Mart 2022 | 245 Okunma Ukrayna direnişçileri hesapları bozdu… 01 Mart 2022 | 279 Okunma En Büyük Erkek Putin mi? 25 Şubat 2022 | 181 Okunma Alevilik ve İslamcılığın sınavı 23 Şubat 2022 | 382 Okunma Sünni fetvasıyla Aleviliği tanımlamaya kalkarsanız… 22 Şubat 2022 | 318 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar