Kapı aralığında kritik görüşme…

“Türkiye’yi gözden çıkardı.”… “Erdoğansız bir Türkiye hedefi var.”… “Ankara için zor günler…” Diğer ABD başkanlarından farklı olarak, ABD Başkanı Joe...

“Türkiye’yi gözden çıkardı.”… “Erdoğansız bir Türkiye hedefi var.”… “Ankara için zor günler…”

Diğer ABD başkanlarından farklı olarak, ABD Başkanı Joe Biden, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile, uzun süre telefon görüşmesi yapmadı. İlk görüşme 23 Nisan 2021’de gerçekleşti. İlk yüz yüze görüşme ise 14 Haziran’daki NATO zirvesinde. Bu da bir davetle yapılmış buluşma değil.

Toplantı aralarındaki boşluklardan yararlanılacak. Peki ne konuşacaklar? ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, görüşmenin, Suriye, Afganistan ve diğer bölgesel meseleleri kapsayacağını ve “önemli değer ayrılıkları”nı ele almayı amaçladığını söyledi. “Değer ayrılıkları”ndan kastın, insan hakları konusu olduğunu vurguladı.

Sullivan, ABD'nin çekilmesiyle, Türkiye'nin Afganistan'da oynayacağı rolün konuşulacağını söyledi. Tabii ABD yaptırımlarına neden olan Rus savunma sistemleri, Suriye'deki politika farklılıkları ve Washington'un Ankara'nın insan hakları sicili konusundaki eleştirileri gibi konu başlıklarının da masaya gelmesi beklenebilir.

Ne olabilir?

Buluşmadan ne çıkabilir? Afganistan konusu ilginç. Çekilen ABD’nin yerini Türkiye nasıl doldurabilir? Afganistan konusunda atılacak yeni adımlarda Türkiye daha etkin bir rol sahibi olabilir mi? Suriye konusundaki “derin ayrılık”ın anlaşmayla sonuçlanması mümkün görünmüyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni saflaşma: Rusya, Çin, Kuzey Kore… Biraz İran 02 Mart 2022 | 245 Okunma Ukrayna direnişçileri hesapları bozdu… 01 Mart 2022 | 279 Okunma En Büyük Erkek Putin mi? 25 Şubat 2022 | 181 Okunma Alevilik ve İslamcılığın sınavı 23 Şubat 2022 | 382 Okunma Sünni fetvasıyla Aleviliği tanımlamaya kalkarsanız… 22 Şubat 2022 | 319 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar