İran güçlenerek çıkamaz...

Bence bir savaş ihtimali yoktu. Her iki tarafın tansiyonu düşüren açıklamaları iyi oldu. Gerçekle yüzyüze gelen İran, şimdi bir iç hesap yapmanın eşiğinde görünüyor. İran, ABD karşısında yalnızca askeri ve ekonomik güçle sınırlı bir zaaf içinde değil.

Asıl mesele, İran toplumunun çoğunluğunun yönetimden memnuniyetsizliği. İran’ın diğer handikapı da, bölgede yayılmacı ve çevre ülkeleri tehdit eden siyasetlerinin yarattığı olumsuz hava.

Kasım Süleymani’nin cenazesine toplanan yüzbinleri, “yönetim etrafında birleşme” diye okumak gerçekçi değil. ABD'nin Irak Büyükelçiliği’nin basılmasıyla başlayan gerilimi tırmandırma stratejisi Trump’a bir şey kaybettirmedi.

Aksine yaklaşan başkanlık seçimlerinde elini güçlendirdi. İran ise bölgede efsaneleşmiş bir askeri liderini kaybetti. Kaybettiğiyle kaldı.

Irak’ta iki boş ABD askeri karargahını vurarak, en fazla, İran toplumunun bir kısmını, “intikam alındı” diyerek ikna edebilirsiniz. O bile şüpheli ya neyse... “Baş düşman” yapacağını yaptı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni saflaşma: Rusya, Çin, Kuzey Kore… Biraz İran 02 Mart 2022 | 245 Okunma Ukrayna direnişçileri hesapları bozdu… 01 Mart 2022 | 279 Okunma En Büyük Erkek Putin mi? 25 Şubat 2022 | 181 Okunma Alevilik ve İslamcılığın sınavı 23 Şubat 2022 | 382 Okunma Sünni fetvasıyla Aleviliği tanımlamaya kalkarsanız… 22 Şubat 2022 | 319 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar