HSK neden müdahale etmiyor?

Demokrasi ve hukuk devleti birbiriyle çelişen değil birbirini tamamlayan kavramlardır. Milli irade, hukuk devletinin var olduğu yerde tecelli eder.

Demokrasi ve hukuk devleti birbiriyle çelişen değil birbirini tamamlayan kavramlardır. Milli irade, hukuk devletinin var olduğu yerde tecelli eder. Anayasa Mahkemesi veya diğer ismiyle Yüce Mahkeme, sistemin ve hukuk devletinin sigortasıdır. Haksızlığa uğradığını düşünen yurttaşlar, son başvuru makamı olarak Anayasa Mahkemesi’ne başvurur. Bu uygulama AK Parti iktidarı döneminde yasalaştı.

İktidar, bu hakkın tanınmasını önemli gördüğünü şöyle açıklamıştı: “Yurttaşlarımızın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurmadan önce son bir kapı olarak Anayasa Mahkemesi’ne başvurmaları, haksızlıkları içeride çözmemiz için yeni bir imkandır.” Enis Berberoğlu davasında iki mahkeme Yüce Mahkeme’nin kararına uymadı. Olay bir devlet meselesine dönüştü. Hukuk devletinde mahkeme kararı bağlayıcıdır.

Hele de en üst başvuru kurumu olarak Anayasa Mahkemesi kararı, uygulanmak zorundadır. Mahkemeler, Anayasa Mahkemesi kararlarına uymama lüksüne sahip değildir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni saflaşma: Rusya, Çin, Kuzey Kore… Biraz İran 02 Mart 2022 | 245 Okunma Ukrayna direnişçileri hesapları bozdu… 01 Mart 2022 | 279 Okunma En Büyük Erkek Putin mi? 25 Şubat 2022 | 181 Okunma Alevilik ve İslamcılığın sınavı 23 Şubat 2022 | 382 Okunma Sünni fetvasıyla Aleviliği tanımlamaya kalkarsanız… 22 Şubat 2022 | 318 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar