Güney Afrika: Failler ve mağdurlar

Arkamızda Masa dağı. Yeşilin değişik renkleri içinde ağaçlar ve bahçelerden fışkıran çiçekler. Güney Afrika’nın büyülü kenti Cape Town’dayız.

Fanie du Toit, Hakikat ve Uzlaşma Enstitüsü eski direktörü. ‘Uzlaşma gerçekçiler içindir’ diyerek sözlerine başladı. Irkçılıkla mücadele içinde geçen kanlı bir geçmişi geride bırakmışlardı. Binlerce insan öldürülmüştü.

İki tarafın katilleri ne olacaktı? 1995 yılında “Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu” kurulması yasası çıkarılmıştı. Başına Rahip Desmond Tutu getirilmişti. Failler, suçlarını mağdur yakınları önünde itiraf edeceklerdi. Eğer failler eylemin arkasında siyasi bir bağlantı olduğunu kanıtlayabilirlerse, soruşturma durdurulacak ve dosya kapatılacaktı. Aksi takdirde yargılanacaklardı. Mağdur yakınlarına tazminat ödenecekti. Çok tartışmalı bir dönem yaşandı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni saflaşma: Rusya, Çin, Kuzey Kore… Biraz İran 02 Mart 2022 | 245 Okunma Ukrayna direnişçileri hesapları bozdu… 01 Mart 2022 | 279 Okunma En Büyük Erkek Putin mi? 25 Şubat 2022 | 181 Okunma Alevilik ve İslamcılığın sınavı 23 Şubat 2022 | 382 Okunma Sünni fetvasıyla Aleviliği tanımlamaya kalkarsanız… 22 Şubat 2022 | 319 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar