Gökçek Ankara’yı belirler mi?

Bahçeli, MHP’nin İstanbul’da aday göstermeyeceğini, AK Parti adayını destekleyeceğini söyleyerek ilk çıkışını yapmıştı. O çıkışı yaptığı gün, Adana...

Bahçeli, MHP’nin İstanbul’da aday göstermeyeceğini, AK Parti adayını destekleyeceğini söyleyerek ilk çıkışını yapmıştı. O çıkışı yaptığı gün, Adana adaylarının da (halen belediye başkanı olan) Hüseyin Sözlü olduğunu söylemişti.

Erdoğan’la başbaşa neler konuştular bilmiyoruz. AK Parti’ye karşı bildiğimiz açık tavrı şöyle: “Ben İstanbul ve Ankara gibi kritik şehirlerde seni destekleyeyim, sen de beni Adana gibi halen başkanlığı elimde buludurduğum yerlerde destekle.”

AK Parti bunu kabul etmedi. Yerel seçimlerde ittifak imkanı ortadan kalktı. Melih Gökçek ismi işte bu ortamda devreye girdi. MHP’den aday olacağı söylendi. Bahçeli, bu tartışmanın orta yerinde ikinci hamlesini yaptı ve Melih Gökçek’i isterse Ankara Belediye Başkanı adayı gösterebileceğini söyledi. Onu 15 Temmuz kahramanı saydı ve özel övgülerde bulundu.

Melih Gökçek’in ihtiyatlı ve Bahçeli’ye saygılı cevabı, adaylık meselesinin pişirilmeye başlandığını gösteriyordu.

Tayyip Erdoğan’ın hamlesi

Tayyip Erdoğan’ın bu hamleye nasıl bir karşılık vereceği merak konusuydu. Gökçek’i adaylıktan vazgeçirecek, etkili bir çıkış yaptı, “O dava ve yol arkadaşımdır” dedi.

Top şimdi Gökçek’te. Ama işi zorlaştı. Erdoğan’ın çağrısı, “Yuvaya dön” anlamına geliyor. Birlikte siyaset yapma kartını öne sürüyor.

Aslında siyaset satrancının en kritik oyunlarından birine tanık oluyoruz. Erdoğan, Ankara’yı kaybetmek istemiyor. Eldeki verilere göre, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi başbaşa bir mücadeleye sahne olacak.

İşte bu tablo içinde Melih Gökçek’in MHP’den aday olması, seçim kazanma ibresinin muhalefetten yana dönmesine yol açabilir.

30 Mart 2014 seçimlerinde Gökçek 1 milyon 417 bin oy alırken, CHP’nin adayı Mansur Yavaş 1 milyon 385 bin oya ulaştı, Aradaki fark yalnızca 35 bindi. Gökçek’in saf değiştirip MHP’den aday olması halinde AK Parti’nin Ankara’da kaybetme ihtimalinin artacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Aynı tabloyu bilen, gözleyen Tayyip Erdoğan’ın, “dava arkadaşlığı”na vurgu yapması, Gökçek’in önünü kesme hamlesi olarak okunabilir. Siyasette zamanlama önemlidir. Bir meseleyi kamuoyunun gündemine, partinin gündemine getirmenin zamanını iyi kollamak gerekir. Eğer yanlış zamanlama yaparsanız, doğru tezleriniz olsa bile bir işe yaramayabilir.

Erdoğan hamleyi tam zamanında yaptı. Bakalım, semeresini alabilecek mi? Yoksa işinin hayli zor olduğu ortada.

Gökçek, her dönemde siyasetin etkili aktörlerinden birisi oldu.

Kıvrak ve polemikçi karakteriyle bakalım Gökçek, bu hesaplara nasıl karşılık verecek?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni saflaşma: Rusya, Çin, Kuzey Kore… Biraz İran 02 Mart 2022 | 245 Okunma Ukrayna direnişçileri hesapları bozdu… 01 Mart 2022 | 279 Okunma En Büyük Erkek Putin mi? 25 Şubat 2022 | 181 Okunma Alevilik ve İslamcılığın sınavı 23 Şubat 2022 | 382 Okunma Sünni fetvasıyla Aleviliği tanımlamaya kalkarsanız… 22 Şubat 2022 | 318 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar