Ekonomiye inat yaşasın Şili

11 Eylül 1973. Mamak Cezaevi'ndeyiz. Dünyanın gözü Şili’de. Doktor Salvador Allende, yasal zeminde, demokratik yollarla sosyalist bir düzen kurmak istediğini söylüyor. Başkan seçildiği andan itibaren, büyük sermaye...

11 Eylül 1973. Mamak Cezaevi'ndeyiz. Dünyanın gözü Şili’de. Doktor Salvador Allende, yasal zeminde, demokratik yollarla sosyalist bir düzen kurmak istediğini söylüyor. Başkan seçildiği andan itibaren, büyük sermaye, askerler, ABD/CIA’in de kışkırtmasıyla Şili’yi alt üst ediyor. Darbeci askerler başkanlık sarayını kuşatıyor. Elinde silahıyla ve taraftarlarıyla direniyor. Çarpışarak yaşamını yitiriyor.

Dünyanın gözü yine Şili’de. Ülkeden heyecan verici haberler geliyor. 35 yaşındaki Gabriel Boric oyların yüzde 56’sını alarak Şili’ye başkan seçildi. Salvador Allende’nin, Başkanlık Sarayı'nda öldürülmesinden 49 yıl sonra, onun torunu sayılabilecek sosyalist bir genç, Başkanlık Sarayı’na adım atıyor. Salvador Allende’nin öldürüldüğü günlerde, arkadaşı şair Pablo Neruda’dan da haber alınamıyordu.

Darbeden 13 gün sonra, 24 Eylül’de, Neruda’nın öldüğü açıklandı. Öldü mü, öldürüldü mü, zehirlendi mi? Bunlar hiçbir zaman açıklığa kavuşmadı. Latin Amerika’da, sosyalist olduğunu söyleyen liderler geldi geçti. Şimdi de Nikaragua’da, Venezuela’da böyle liderler var. Despot, otoriter, demokrasi karşıtı tutumlarıyla sosyalizm adına bir başarısızlık simgesi gibiler.

Boric, sol ittifakın devlet başkanı adayı olacağını açıkladığında, Gençliğin bu ülkeyi değiştirmesinden korkmayın demişti. 10 yıldır gelir dağılımı adaletsizliği ve yolsuzluklara karşı gösterilerle çalkalanan ülkeye, yeni bir sayfa açarak radikal bir değişim gerçekleştirme sözü verdi.

Pinochet diktatörlüğünün sona erdiği 90'lardan bu yana ülke siyasetine egemen olan merkez sağ ve sol partileri eleştiren Boric, seçim bildirisinde, diktatörlük döneminde temelleri atılan serbest piyasa ekonomisinde radikal reform sözü verdi.

Ülkede had safhaya varan sosyal adaletsizlik ve gelir dengesizliğinin temelinde bu ekonomik düzenin yattığını söyledi. Bu adaletsizliğe rağmen, Şili’de güçlenen bir ekonomi var, örneğin Arjantin’den çok daha iyi durumdalar. Boric, 2011 ile 2013 yılları arasında, yüksek öğrenimde kalitenin yükseltilmesini ve eşit-ücretsiz erişim hakkını savunan kitlesel öğrenci gösterileriyle adını duyurdu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni saflaşma: Rusya, Çin, Kuzey Kore… Biraz İran 02 Mart 2022 | 245 Okunma Ukrayna direnişçileri hesapları bozdu… 01 Mart 2022 | 279 Okunma En Büyük Erkek Putin mi? 25 Şubat 2022 | 181 Okunma Alevilik ve İslamcılığın sınavı 23 Şubat 2022 | 382 Okunma Sünni fetvasıyla Aleviliği tanımlamaya kalkarsanız… 22 Şubat 2022 | 319 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar