Ecevit 6-7 Eylül’de özür dilemişti

Her toplumun tarihinde acı sayfalar vardır. Özür dilenmesi gereken felaketler vardır. 6-7 Eylül 1955 bunlardan biri. İstanbul başta olmak üzere Rum, Ermeni ve Yahudi vatandaşlarımızın o yıllarda yoğun olarak...

Her toplumun tarihinde acı sayfalar vardır. Özür dilenmesi gereken felaketler vardır. 6-7 Eylül 1955 bunlardan biri.

İstanbul başta olmak üzere Rum, Ermeni ve Yahudi vatandaşlarımızın o yıllarda yoğun olarak yaşadığı yerlerde (İzmir, İskenderun, Çanakkale) azınlıklara örgütlü saldırılar düzenlendi. Malları yağmalandı. Resmi rakamlara göre azınlıklardan 12 kişi öldürüldü, yüzlerce kişi yaralandı.

4 bin 214 ev, 1004 işyeri, 73 kilise, bir sinagog, iki manastır, 26 okul ile aralarında fabrika, otel gibi yerlerin bulunduğu 5 bin 317 mekân saldırıya uğradı. Haber ve analiz sitesi Serbestiyet.com, o zaman genç bir gazeteci olan Bülent Ecevit’in, CHP’nin resmi yayın organı Ulus Gazetesi’nde (olayların hemen ardından, iki gün sonra) yayınlanmış ve saldırıyı eleştiren yazısını arşivlerden çıkardı.

“Fatih Bizi Affet” başlıklı yazı, ırkçılığı, farklı inançlara ve dinlere yönelik düşmanlığı eleştiren satırlarıyla ilgi çekici. O dönem için belki de aykırı sayılabilecek bir yazı. Yazının bazı bölümlerini aktarıyor, bu acı olayın 65. yıldönümünde Rum, Ermeni, Yahudi komşularımızın acılarını paylaşıyoruz. 9 Eylül 1955 tarihli Ulus Gazetesi’ndeki Bülent Ecevit imzalı makaleden satırlar:

Fatih, bizi affet! “

Osmanlı İmparatorluğu’nun sınırları içinde birçok din ve milliyetten insan, beraberce ve eşit haklarla yaşadı. Hepsine, bütün Osmanlı topraklarını kendilerine vatan bilme fırsatı verildi. İstanbul ve İzmir’deki son yıkıcı ve yakıcı nümayişler, bu asil geleneğe indirilmiş bir darbedir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni saflaşma: Rusya, Çin, Kuzey Kore… Biraz İran 02 Mart 2022 | 245 Okunma Ukrayna direnişçileri hesapları bozdu… 01 Mart 2022 | 279 Okunma En Büyük Erkek Putin mi? 25 Şubat 2022 | 181 Okunma Alevilik ve İslamcılığın sınavı 23 Şubat 2022 | 382 Okunma Sünni fetvasıyla Aleviliği tanımlamaya kalkarsanız… 22 Şubat 2022 | 318 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar