Dış politikada dostları çoğaltmak...

Moderatör “Yunanistan’la savaş çıkar mı?” diye soruyor. Savaşın çıkmasını ihtimal olarak gören yok. CNNTÜRK’te emekli general İsmail Hakkı Pekin’le beraber yer aldığımız...

Moderatör “Yunanistan’la savaş çıkar mı?” diye soruyor. Savaşın çıkmasını ihtimal olarak gören yok. CNNTÜRK’te emekli general İsmail Hakkı Pekin’le beraber yer aldığımız programda, Pekin, Yunanistan’ın sesini yükseltmesinin arka planını özetle şöyle analiz etti:

Ben de bu görüşlere katıldığımı söyledim: "Eğer bu müttefikler zincirine Suriye, Yunanistan ve Irak’ı da ekleyebilirsek, bölgedeki iklim ciddi manada değişebilir. AB konusunda da yeni açılımlar arayabiliriz” dedim.

Şurası çok açık: Bu ülkelerle ilişkileri bozduğunuzda, “arabulucu” vb. gerekçelerle iki süper devlet (ABD ve Rusya) devreye giriyor. Bölge ülkeleriyle sertleşen ilişkiler, içeride de sert-milliyetçi bir siyasi iklim yaratıyor. Hele de denkleme süper devletler girince, iş iyice içinden çıkılmaz hale geliyor. Her şey karmaşıklaşıyor ve sürüncemede kalabiliyor.

Ankara’da doğup büyümüş, Abdi İpekçi Barış Ödülü sahibi, akademisyen Herkül Millas, Atina’dan durumun nasıl göründüğünü Serbestiyet.com’da şöyle yorumluyor:

Millas, Türkiye’nin son yıllardaki dış politika hamlelerini ise şu sözlerle tanımlıyor:

İşte bu kaygılar yeni meseleler yaratıyor, yeni gerilimlerin kapısını açıyor. Herkül Millas’ın Atina’dan yansıttığı tablo, aslında Avrupa merkezlerinden de Arap dünyasından da benzer şekilde okunuyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni saflaşma: Rusya, Çin, Kuzey Kore… Biraz İran 02 Mart 2022 | 244 Okunma Ukrayna direnişçileri hesapları bozdu… 01 Mart 2022 | 278 Okunma En Büyük Erkek Putin mi? 25 Şubat 2022 | 180 Okunma Alevilik ve İslamcılığın sınavı 23 Şubat 2022 | 380 Okunma Sünni fetvasıyla Aleviliği tanımlamaya kalkarsanız… 22 Şubat 2022 | 318 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar