Depremde Silivri Cezaevi

Silivri, 5.8 büyüklüğündeki son depremin merkez üssü. İnsan, 22.700 tutuklu ve hükümlünün, 490 personelin bulunduğu Silivri Cezaevi’ni merak ediyor. Aralarında gazetecilerin, yazarların, siyasetçilerin...

Silivri, 5.8 büyüklüğündeki son depremin merkez üssü. İnsan, 22.700 tutuklu ve hükümlünün, 490 personelin bulunduğu Silivri Cezaevi’ni merak ediyor. Aralarında gazetecilerin, yazarların, siyasetçilerin, akademisyenlerin bulunduğu tutukluların o anları nasıl yaşadığını bilmek istiyor. CHP milletvekili gazeteci meslektaşımız Utku Çakırözer, Silivri Cezaevi’ni ziyaret etmiş.

Onunla konuştum: Utku, Ahmet Altan, Eren Erdem ve Osman Kavala ile görüşmüş. CHP eski milletvekili tutuklu Eren Erdem, cezaevinde hiçbir hazırlığın yapılmadığını, bir acil durum planının olmadığını söylemiş. Ahmet Altan ise herhangi bir tehlike anında havalandırmaya çıkabilmek için, havalandırma kapısının açık tutulmasını istemiş.

Aldığı cevap: “Havalandırma kapısı ancak Adalet Bakanı’nın izniyle açık tutulabilir.” Bu gerekçeyle, o sarsıntılı gecelerde havalandırma kilitleri açılmamış.

Cezaevlerini bilenler bilir: Havalandırma; hücre ve koğuşta kalanların, günün belli saatlerinde hava almaları amacıyla çıkarıldıkları yerdir. Cezaevinin içindedir. Etrafı dört duvarla çevrilidir. Bu nedenle de, kaçış ihtimali yoktur. Neden böyle bir yerin kapısının açılması için Bakanın emri gerekir, bunu anlamak mümkün değil. Eğer Bakanın emri gerekliyse bile, o zaman neden Bakan emir vermiyor? Adalet Bakanlığı’nı aradım. Cevap Bakırköy Başsavcılığından geldi.

Açıklamada; Cezaevinin acil deprem eylem planı bulunduğu, Ahmet Altan'ın havlandırma kapısının deprem riski nedeniyle kapalı tutulması talebine verildiği söylenen cevabın asılsız olduğu belirtildi. Ancak Başsavcılık, havalandırma kapılarının güvenlik ve mevzuat nedeniyle geceleri açık tutulamayacağını açıklayarak, bir anlamda Altan'ın şikayetinin doğruluğunu teyit etmiş bulundu.

Yargı Reformu paketi

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni saflaşma: Rusya, Çin, Kuzey Kore… Biraz İran 02 Mart 2022 | 245 Okunma Ukrayna direnişçileri hesapları bozdu… 01 Mart 2022 | 279 Okunma En Büyük Erkek Putin mi? 25 Şubat 2022 | 181 Okunma Alevilik ve İslamcılığın sınavı 23 Şubat 2022 | 382 Okunma Sünni fetvasıyla Aleviliği tanımlamaya kalkarsanız… 22 Şubat 2022 | 318 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar