Bir fotoğraf çekmiştim

Hürriyet gazetesinin dünkü birinci sayfasında, Profesör Dr. İlhan Başgöz’ün, Sağlık Bakanlığı’nın yolladığı özel uçakla ABD’nin Indianapolis kentinden Türkiye’ye...

Hürriyet gazetesinin dünkü birinci sayfasında, Profesör Dr. İlhan Başgöz’ün, Sağlık Bakanlığı’nın yolladığı özel uçakla ABD’nin Indianapolis kentinden Türkiye’ye getirilmesi haberi vardı.

İlhan Hoca’nın bir anlamda yıllarca sürgün yaşadığı ABD’den Türkiye’ye dönüşü, bana 15 yıl önce Beyoğlu’nda gerçekleşen bir buluşmayı hatırlattı. İlhan Hoca’nın da içinde bulunduğu grubun fotoğrafını çekmiştim.

Hemen arşivimden fotoğrafı buldum:

9 Mayıs 2006 tarihinde Erdal Öz’ün yaşamını yitirmesinin ardından Yeni Melek sinemasındaki törene katılan insanların bir bölümünün fotoğrafı. Soldan sağa: Fahri Aral, Mehmet Atay, Yaşar Kemal, Adalet Ağaoğlu, Zülfü Livaneli, Prof. İlhan Başgöz, İpek Çalışlar, Hasip Kaplan... Önceki gün Türkiye’ye gelen Başgöz, uçakta okul arkadaşı, kaderdaşı şair Enver Gökçe’nin şiirinden bir dizeyi okudu: “Senin emekçin olaydım, şen olası türküsü dost kokusu, dost selamı Türkiye.” İlhan Hoca 33 yıl Türkiye’ye dönemediğini, yıllarca yurt özlemi çektiğini söylüyor.

1923, Gemerek/Sivas doğumlu. Tam adı Mehmet İlhan Başgöz. 1928’de Harf Devrimi günlerinde millet mekteplerinde okuma yazma öğrendi. Yüksek öğrenimini A.Ü. Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde (1945) yaptı. 1950’ye kadar Prof. Pertev Naili Boratav’ın asistanı idi. Bu arada, komünistlik ve solculuk yapıldığı gerekçesiyle bir ihbar üzerine, Folklor ve Halk Edebiyatı Kürsüsü kapatıldı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni saflaşma: Rusya, Çin, Kuzey Kore… Biraz İran 02 Mart 2022 | 244 Okunma Ukrayna direnişçileri hesapları bozdu… 01 Mart 2022 | 278 Okunma En Büyük Erkek Putin mi? 25 Şubat 2022 | 180 Okunma Alevilik ve İslamcılığın sınavı 23 Şubat 2022 | 380 Okunma Sünni fetvasıyla Aleviliği tanımlamaya kalkarsanız… 22 Şubat 2022 | 318 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar