‘Beka’ Sorunu ve Ordu

Verda Özer, Hürriyet’teki dünkü yazısında, ordu içindeki siyasi eğilimleri konu edinmiş. Özer’in emekli asker, akademisyen Metin Gürcan’dan aktardığına göre; TSK içindeki “AK Parti...

Verda Özer, Hürriyet’teki dünkü yazısında, ordu içindeki siyasi eğilimleri konu edinmiş. Özer’in emekli asker, akademisyen Metin Gürcan’dan aktardığına göre; TSK içindeki “AK Parti taraftarı” oranı yüzde 1 civarında. Yine aynı araştırma, “ultra-laik” asker oranının yüzde 85 olduğunu öne sürüyor. Tabii söz konusu araştırma ya da analiz, ne kadar gerçeği yansıtıyor onu söylemek kolay değil.

Özer, bu orandan yola çıkarak, “askerle toplumsal eğilim arasında bir uyumsuzluk olduğu” saptamasında bulunuyor. Araştırmanın iddiasını doğru kabul edersek, toplumun yüzde 50'sini temsil eden bir siyasi eğilimin, ordu içinde hiçbir ciddi varlığa sahip görünmediğini söyleyebiliriz. Son dönemde AK Parti saflarında, “darbe ihtimalleri” üzerine değişik senaryoların gündeme gelmesinin bu tabloyla bir ilgisi var mıdır? Bilmiyoruz.

Aşırı politizasyon

Bu tabloyu nasıl değerlendirebiliriz: Bütün kurumlar gibi, ordu da aşırı politize durumda. “Geçmişte de politize değil miydi?” diye sorabiliriz. Ancak, siyasi partiler, bu kadar açıktan orduya nüfuz etmeye yönelmiyorlardı. Şimdi de bu tablodan yola çıkarak, aynı şekilde partiler, orduya nüfuz edemiyorlar şeklinde bir değerlendirme de yapılabilir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni saflaşma: Rusya, Çin, Kuzey Kore… Biraz İran 02 Mart 2022 | 245 Okunma Ukrayna direnişçileri hesapları bozdu… 01 Mart 2022 | 279 Okunma En Büyük Erkek Putin mi? 25 Şubat 2022 | 181 Okunma Alevilik ve İslamcılığın sınavı 23 Şubat 2022 | 382 Okunma Sünni fetvasıyla Aleviliği tanımlamaya kalkarsanız… 22 Şubat 2022 | 319 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar