Ayşe Bilge Dicleli, Metin Göktürk

Metin’i ve Ayşe Bilge’yi ardı ardına kaybettik. İkisi de 68 kuşağının parlak isimleriydi. İkisi de yaşadıkları onca zorluğa, engele rağmen çevrelerine güç kattılar. KADER genel...

Metin’i ve Ayşe Bilge’yi ardı ardına kaybettik. İkisi de 68 kuşağının parlak isimleriydi. İkisi de yaşadıkları onca zorluğa, engele rağmen çevrelerine güç kattılar. KADER genel başkanlığı yapan Ayşe Bilge, Boğaziçi mezunu bir mühendisti.

12 Mart darbesinde Ziverbey İşkence merkezinin mağduru, Sağmalcılar Cezaevi’nin tutuklusu oldu. 12 Eylül darbesinde, eşi Zülfü Dicleli ile birlikte Doğu Almanya’ya gittiler.

Ayşe Bilge, yurtdışında TKP ile TİP’in birleşik örgütlenmesi (TBKP) için çalıştı, cuntaya karşı aktif rol aldı. Türkiye’ye dönüşünde sosyalistlerin birliği için yürütülen çalışmalara katıldı. Sadun Aren’in Genel Başkanı olduğu Sosyalist Birlik Partisi’(1991)nin Genel Yönetim Kurulu üyesi ve Partinin dış politika uzmanıydı. İlk kez bir siyasi parti tüzüğüne kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık maddelerinin girmesini sağlamıştı.

Ayşe Bilge, 2004’te eşi Zülfü ile Optimist yayıncılığı kurdu. Çok sayıda kitap çevirdi. Adımlar dergisine ve TÜSİAD'ın Görüş dergisine dış politika değerlendirmeleri yazdı. “Toplumsal Cinsiyet ve Siyaset” eğitimleri verdi. “Pencereni aç” başlıklı kitabın da içinde yer aldığı kitaplar kaleme aldı.

Kadınların siyasi hayata katılmalarında etkin rol oynadı.

Güler yüzlü ve sabırlıydı. Etrafına güven verdi, pozitif enerji saçtı. Ayşe Bilge Dicleli ile bugün Zincirlikuyu camiinden öğle namazının ardından vedalaşacağız. Kızı Zeynep, torunu Hazal, eşi Zülfü’ye sabırlar diliyorum.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni saflaşma: Rusya, Çin, Kuzey Kore… Biraz İran 02 Mart 2022 | 244 Okunma Ukrayna direnişçileri hesapları bozdu… 01 Mart 2022 | 278 Okunma En Büyük Erkek Putin mi? 25 Şubat 2022 | 180 Okunma Alevilik ve İslamcılığın sınavı 23 Şubat 2022 | 380 Okunma Sünni fetvasıyla Aleviliği tanımlamaya kalkarsanız… 22 Şubat 2022 | 318 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar