Avrasyacılık ve Batı

Avrasyacılık, Sovyet Devriminin (1917) ardından yurtdışına çıkan ilk Rus mültecilerinin ideolojik ve toplumsal politik hareketidir. Bu hareket, Rus kültürünü Avrupalı bir kültür olarak görmez.

Rus kültürünün, Batı ve Doğu kültürlerinin eşsiz bir karışımı olduğunu ifade eder ve onu “hem Batıya hem de Doğuya ait olmakla beraber, her iki kültürün de dışında bir kültür” olarak tanımlar. Sovyetlerin kurulmasıyla ortaya çıkan bu akım, Sovyetlerin dağılmasıyla, “Neoavrasyacılık” olarak yeniden canlandı. Avrasyacılık, Batıyla arasına mesafe koymak isteyen, kendisini Batı karşıtlığı üzerinden tanımlayan bir dalga olarak, ülkemizde de taraftar bulabiliyor.

Rusya’dan alınacak S-400 füzeleri, Türkiye ile ABD arasında tartışma konusu oldu. NATO’nun Avrupa kanadı bu alışverişi Türkiye'nin doğal hakkı olarak yorumlarken, Washington, bunu “sistem dışına çıkma eğilimi” olarak okumaya eğilimli. Türkiye’nin, asıl yöneliminin Batı demokrasileri olduğu, arada sorunlar çıksa ve krizler yaşansa da, bu rotanın ana ekseninin değişmesinin çok kolay olmadığı, bir gerçek. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni saflaşma: Rusya, Çin, Kuzey Kore… Biraz İran 02 Mart 2022 | 245 Okunma Ukrayna direnişçileri hesapları bozdu… 01 Mart 2022 | 279 Okunma En Büyük Erkek Putin mi? 25 Şubat 2022 | 181 Okunma Alevilik ve İslamcılığın sınavı 23 Şubat 2022 | 382 Okunma Sünni fetvasıyla Aleviliği tanımlamaya kalkarsanız… 22 Şubat 2022 | 319 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar