Anayasa Mahkemesi’nden “hukuk” çağrısı

Gökçer Tahincioğlu’nun T24’te yayınlanan haberine göre; Anayasa Mahkemesi, verdiği kararların nihai ve bağlayıcı olduğunu, AİHM ve Yargıtay kararlarına da atıf yaparak hükme bağlıyor. Yerel mahkemelerin görevinin Anayasa Mahkemesi’nin yetkilerini tartışmak değil, hak ihlaline yol açan durumu ortadan kaldırmak olduğu saptamasında bulunuyor.

Anayasa Mahkemesi’nin, Mehmet Altan’la ilgili verdiği son karar ve gerekçesi, hukuk devleti olgusunu yeniden gündeme getirebilecek kadar anlamlı. Ülkemizin en yüksek mahkemesi, bir başvuruyu değerlendiriyor ve tutukluluğun “hak ihlali” olduğuna hükmediyor.

Altan’ın tahliye edilmesi kararını alıyor. Yerel mahkeme bu kararı uygulamıyor. Bunun üzerine Anayasa Mahkemesi, yargılama sonunda beraat eden Prof. Dr. Mehmet Altan’a kararın uygulanmamasından doğan mağduriyet nedeniyle 30 bin TL tazminat ödenmesine hükmediyor.

Adalet ve hukuk devleti

Mehmet Altan davası gibi beraatle sonuçlanması mümkün olan birçok davada, insanlar başvuru makamı olarak Anayasa Mahkemesi’ni görüyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni saflaşma: Rusya, Çin, Kuzey Kore… Biraz İran 02 Mart 2022 | 245 Okunma Ukrayna direnişçileri hesapları bozdu… 01 Mart 2022 | 279 Okunma En Büyük Erkek Putin mi? 25 Şubat 2022 | 181 Okunma Alevilik ve İslamcılığın sınavı 23 Şubat 2022 | 382 Okunma Sünni fetvasıyla Aleviliği tanımlamaya kalkarsanız… 22 Şubat 2022 | 318 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar