Yeni bir değişimin eşiğinde miyiz?

AK Parti, bir değişim ihtiyacı ve rüzgarını arkasına alarak üst üste seçimler kazandı. Geleneksel askeri / bürokratik vesayet darbeler yedi. Bu süreç, dünyanın dört bir yanında ilgi görürken...

AK Parti, bir değişim ihtiyacı ve rüzgarını arkasına alarak üst üste seçimler kazandı. Geleneksel askeri / bürokratik vesayet darbeler yedi. Bu süreç, dünyanın dört bir yanında ilgi görürken, içeride de ciddi bir destek buldu.

Ancak, 16 yıl aralıksız iktidar olmak, Türkiye gibi demokrasi anlayışının derinleşmediği, demokratik kurumların sağlamlaşmadığı bir ülkede önemli bir handikaptı.

Bölgedeki kaotik durum, çözüm sürecinin sonuçsuz kalması ve 15 Temmuz darbe girişimi, iktidarı olumsuz yönde etkiledi. Mutlak iktidar, giderek, denetlenemeyen bir güce dönüştü. Bu partiye de yansıdı. İstişare yani danışma geleneği unutuldu. Önce parti organları, sonra devlet kurumları “tekçi” zihniyetin kontrolüne girdi. Benimsenen güvenlikçi çizgi, iç ve dış konjonktürü “beka” sorunu üzerinden okuma refleksi, otoriterleşme… Suriye… Irak’taki belirsizlik, PKK’nın silahları bırakma sözünden hendekler siyasetine geçişi, 15 Temmuz… OHAL… Batıdan uzaklaşma… “Terörle mücadele esastır” şeklindeki geleneksel söyleme dönüş… Bunlar olurken, ABD’nin, gelişmekte olan ülkelerden parayı çekmesi… Hızla yükselen dolar, bir ekonomik dönemin sonu… AK Parti ülkeyi OHAL’siz yönetemez noktaya geldi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni saflaşma: Rusya, Çin, Kuzey Kore… Biraz İran 02 Mart 2022 | 245 Okunma Ukrayna direnişçileri hesapları bozdu… 01 Mart 2022 | 279 Okunma En Büyük Erkek Putin mi? 25 Şubat 2022 | 181 Okunma Alevilik ve İslamcılığın sınavı 23 Şubat 2022 | 382 Okunma Sünni fetvasıyla Aleviliği tanımlamaya kalkarsanız… 22 Şubat 2022 | 318 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar