15 Temmuz’dan kim ne kadar sorumlu?

15 Temmuz, bir darbe girişimidir. Ordu içinde örgütlenmiş Gülen Cemaatine mensup askerlerin, iktidarı darbe yoluyla ele geçirme eylemidir.

Bu kalkışmaya dünyanın değişik ülkelerinde, Türkiye’nin çok az bir kesiminde sempatiyle bakıldığı da bir gerçektir. Darbeyi yenilgiye uğratan halktır ve devlet içinde meşru zemine bağlı asker, polis, bürokrasidir. Fetullahçı örgüt, legal-illegal iki ayak üzerinden yapılanmış ve gelişmiştir. Yayın organları, eğitim kurumları gibi alanlarda yasal faaliyet yapmıştır. Asker, polis, bürokrasi ve yargı gibi devletin etkin kurumları içinde yasadışı yollarla örgütlenmiştir.

Dindar laik kutuplaşması

Fetullahçılık, Türkiye’deki dindar/laik kutuplaşmasının yarattığı gerilim ortamını, esnek bir siyaset izleyerek kendi lehine alanlar yaratmak için kullandı. Laik kesimlere, “ılımlı İslam”ı ve “diyalog”u pazarlarken, dindarların devlet içinde güçlenmesinin öncüsü rolünü üstlendi. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni saflaşma: Rusya, Çin, Kuzey Kore… Biraz İran 02 Mart 2022 | 244 Okunma Ukrayna direnişçileri hesapları bozdu… 01 Mart 2022 | 278 Okunma En Büyük Erkek Putin mi? 25 Şubat 2022 | 180 Okunma Alevilik ve İslamcılığın sınavı 23 Şubat 2022 | 380 Okunma Sünni fetvasıyla Aleviliği tanımlamaya kalkarsanız… 22 Şubat 2022 | 318 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar