Fahriye ve Burak’ın fanlarına...

Fahriye Evcen ve Burak Özçivit’in Cape Town’daki Cheetah Outreach adlı merkezde bir çitayla çektirdikleri fotoğraf günlerdir tartışılıyor. Ben de Instagram sayfamdan “Hayvansever olduklarını biliyorum ama bu...

Fahriye Evcen ve Burak Özçivit’in Cape Town’daki Cheetah Outreach adlı merkezde bir çitayla çektirdikleri fotoğraf günlerdir tartışılıyor.



Ben de Instagram sayfamdan “Hayvansever olduklarını biliyorum ama bu fotoğraf olmadı” diye yazınca ikilinin fanlarından yüzlerce yorum geldi.
Özetle oranın bir çita koruma çiftliği olduğundan ve o fotoğrafta yanlış bir şey olmadığından bahsediyorlar.
Öyle mi! Buyurun okuyun o zaman.
Özellikle Güney Afrika’da “vahşi hayatı koruma” programı adı altında bu vahşi hayvan ‘okşamaları’ üzerinden kirli bir ticaret dönüyor. 80 farklı merkezde tutulan çita sayısı 1000’e yaklaşmış durumda.
Bu hayvanlar doğal yaşamı koruma adı altında tutsak tutuluyor, bir şov malzemesi olarak kullanılıyorlar.
Hayvanların çoğu kurtarılan değil orada tutsaklıkta doğanlardan oluşuyor üstelik.
Kimi merkezlerin buradan kazandıkları paralarla hayvanlar yararına bir şeyler yapmaları da zulmü haklı çıkarmıyor.
Bu merkezlerde kullanılmak üzere üretilen, orada doğan çitalar, evet biraz daha evciller ama bir kedi ne kadar evcil olabilir ki.
Benim evde bebekliğinden beri ellerimle beslediklerim bile yeri geliyor tırmalıyor, ısırıyor.
Aynı davranışı bir çitanın yaptığını düşünün!
Bu hayvanların tasmasız, şova çıkmadan önce koşturulup yorulmadan ya da sakinleştirici verilmeden turistlerle bir araya getirildiklerine inanıyor musunuz gerçekten?
Bunun turistik bir şova dönüştüğünün kanıtı ise o merkezlere düzenlenen paralı turların her geçen gün artması. Birkaç rakam da vereyim.
Başta Fahriye ve Burak’ın gittiği Cheetah Outreach olmak üzere bu merkezlerde bir hayvanın turistlere okşama (elleme desek daha doğru belki de) ve fotoğraf çektirme malzemesi olarak kullanılma süresi minimum 6 saat.
Çoğu yavru ve ergen...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kültür Yolu başlıyor 28 Mart 2024 | 65 Okunma Metin’den cep telefonuna yasak 26 Mart 2024 | 140 Okunma Ressam Sharon 21 Mart 2024 | 92 Okunma Köpeğiniz bu filme bayılacak 19 Mart 2024 | 66 Okunma Bu kadınlar bir harika 14 Mart 2024 | 111 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar