Hıdırellez artık UNESCO listesinde

Bu yıl Hıdırellez-Kakava Şenlikleri için bir ilk. Geçtiğimiz yıllarda Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü, Edirne Belediye Başkanlığı ve...

Bu yıl Hıdırellez-Kakava Şenlikleri için bir ilk.

Geçtiğimiz yıllarda Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü, Edirne Belediye Başkanlığı ve çeşitli STK’lar Hıdırellez’in UNESCO’nun İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasları arasına girmesi için bir dosya hazırlayıp, Makedonya ile birlikte çok uluslu bir proje olarak UNECSO’ya sunmuştu.
Çabalar olumlu sonuç verdi ve Hıdırellez-Kakava Şenlikleri bu yıl UNESCO’nun İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasları listesine girmeyi başardı.
Yani artık hem uluslararası bir kimliğe büründü hem de koruma altına alındı. Bu hafta sonu bahar geliyor Bu hafta sonu tüm yurtta Hıdırellez’i yani baharın gelişini kutlayacağız.
Ben önce Antalya’da yakacağım ateşi, cumartesi günü ise İstanbul’da... Ama aklım Edirne’de olacak, o başka.
Çünkü en büyük Hıdırellez ateşi Edirne’de, Kakava’da, uluslararası bir buluşmada yanacak.
Yerli ve yabancı turistler, renkli kıyafetler giyilip şarkılar söylenen, ateş etrafında dans edilen, dilekler dilenen bu eğlenceli hafta sonu için yerlerini aylar öncesinden ayırtıyorlar... Kısmet açmak için gelinlikle Edirne’ye Edirne’de gerçekleşecek Hıdırellez-Kakava şenlikleri, 5 Mayıs’ta Sarayiçi’nde dev Kakava ateşinin yakılmasıyla başlayacak.
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın halka pilav ikramı öncesinde ateş üzerinden atlama ritüeli var.
Dev ateş, üzerinden atlanabilecek şekilde devrilecek ve insanlar ateşin üzerinden üç kez atlayacaklar.
Ateşin üzerinden atlamanın bir amacı var tabii... Bu eğlencel...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Adana’da Portakal Çiçeği açtı 23 Nisan 2024 | 40 Okunma Bodrum’da vize paniği 18 Nisan 2024 | 281 Okunma Kotum ol sarıl bana! 16 Nisan 2024 | 185 Okunma Fakirliğin simgeleri değişti 11 Nisan 2024 | 187 Okunma Kedili yolcuya öncelik verilir mi? 09 Nisan 2024 | 60 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar