Zıvanadan çıkmanın üç resmi

Siyasi akla veda etmenin, tam karşılığı olan deyim: Zıvanadan çıkmak!Zıvana, Lügat-i Cûdî’de dil, lisan; terazi vesairenin dili, ateş, alev yalını; Lügat-ı Ni’metullah’ta toka dili ile bu...

Siyasi akla veda etmenin, tam karşılığı olan deyim: Zıvanadan çıkmak!

Zıvana, Lügat-i Cûdî’de dil, lisan; terazi vesairenin dili, ateş, alev yalını; Lügat-ı Ni’metullah’ta toka dili ile bu dilin geçtiği delik anlamındaki zebâne’den geliyormuş.

Başka dillerdeki kelimeleri temellük etmede mahir olan atalarımız, bu Farsça kelimeyi Türkçe bir kelime ekiyle zıvanadan çıkmak şeklinde tedavüle koymuşlar.

Zıvanadan çıkmanın sürekliliğinden ve zıvanadan çıkanların çokluğundan olsa gerek, mezkur deyim dilimizdeki varlığını ilk tazeliğiyle –Ömer Asım Aksoy’a göre- şu üç manada bugüne kadar sürdüre gelmiş:

1- Taşkınca davranışlarda bulunmak,

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Siyonazilerin vasıfları 23 Nisan 2024 | 89 Okunma Altın Buzağı’dan Kızıl Düveye 20 Nisan 2024 | 261 Okunma Tevradî bir mitin Kur’anî bir kıssa ile tashihi 18 Nisan 2024 | 963 Okunma Musevî bir yasadan Kızıl Düve miti üretmek 16 Nisan 2024 | 347 Okunma Düve miti Siyonazilerin çirkin emellerini perdeler mi? 13 Nisan 2024 | 129 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar