Yakaza ya da kuracağımız dünya kurulacağımız dünyadır

Yakaza nedir?Kelime anlamıyla yakaza, uyanıklık; tetikte bulunma, uyumayan kişinin hali; uyumama demektir.Yakaza (onunla aynı kökten gelen) teyakkuz ve onun -etmek, -geçmek... gibi yüklemleriyle, beklenen bir şeyin her an olabilirliğine...

Yakaza nedir?

Kelime anlamıyla yakaza, uyanıklık; tetikte bulunma, uyumayan kişinin hali; uyumama demektir.

Yakaza (onunla aynı kökten gelen) teyakkuz ve onun -etmek, -geçmek... gibi yüklemleriyle, beklenen bir şeyin her an olabilirliğine karşı aşırı bir dikkati kuşanma; onu gerili(mli) ve kulağı kirişte olarak bekleme anlamlarını da ihtiva etmektedir.

Buna göre, bilkuvvenin, kendisini bilfiile sanki ona sürtünüyormuşçasına yakın tuttuğu nadir kelimelerden biri haline gelen yakaza, ferdi bir korunma kadar başkalarının korunmasını da bir gayeye dönüşmektedir. Öyle ya, bir şeylerden korunma kaygısı yoksa, yakazaya neden ihtiyaç olsun?

İhtiyaçtan söz ettiğimiz noktada, fiilî ve fizikî anlamda bize en yakın olandan söz ediyoruz demektir. Bize en yakın olan ise içinde yer aldığımız dünyadır ki bu manada dünya elimizin altında olandır; üstünde / içinde olduğumuzdur, hâlleriyle hâllendiğimizdir.

Öte yandan korunma, kaygı ve korunma kaygısının tek başlarına veya birlikte doğrudan metafiziğin konusu olmalarıyla, yakaza kendiliğinden bu düzeyde de konumlanmaktadır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru 28 Mart 2024 | 142 Okunma Her hadis bir rehberdir 26 Mart 2024 | 137 Okunma Şehre bir ‘emin’ seçmek 23 Mart 2024 | 48 Okunma Parça olan paryalaşır 21 Mart 2024 | 231 Okunma ‘Beşikten mezara kadar ilim’ 19 Mart 2024 | 99 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar