Yahudi-Hıristiyan kültürleri ve hadisler

Yazı başlığım, tematik olarak benzer iki ayrı kitabın ismidir.Yahudi Kültürü ve Hadisler’in İsrailiyyat-Hadis ilişkisi planında (İnsan Yayınları, 4. baskı, İstanbul 2018) Hıristiyan...

Yazı başlığım, tematik olarak benzer iki ayrı kitabın ismidir.

Yahudi Kültürü ve Hadisler’in İsrailiyyat-Hadis ilişkisi planında (İnsan Yayınları, 4. baskı, İstanbul 2018) Hıristiyan Kültürü ve Hadisler’in ise Zühd Hadisleri- Literatürü Özelinde (İnsan Yayınları, 1. baskı, İstanbul 2017) işlendiği çalışmaların sahibi, Özcan Hıdır.

Hıdır, halen Rotterdam İslam Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanlığı’nı yürüten bir ilahiyatçı; çalışmalarını Yahudi ve Hıristiyan kültürünün İslam, Kur’an ve hadislere etkisi tartışmaları, Protestanlık-Martin Luther ve İslâm, Batı’da İslam ve Hz. Peygamber algısı gibi konular üzerinde sürdürüyor.

Filistin’de gemi azıya alarak süreklileşen Yahudi zulmünün ve Hıristiyanların onları zulme özendiren koşulsuz desteklerinin gündemin birinci maddesi olduğu şu zamanda, Yahudi ve Hıristiyan kültürüyle ilgimize ve ilişkimize dair soru ve sorunların zemini de nerdeyse ilgili ilmi çalışmaların zeminiyle birleşmiş gibi görünüyor.

Bu müştereklik nedeniyle, Yahudi ve Hıristiyanlara dair her bilgimizi, bugünkü olumsuz siyasi tabloyu doğru anlamada ve selefi yaklaşımlar nedeniyle son zamanlarda revaç bulan Hadis tartışmalarında araç olarak kullanmaya yöneliyoruz.

Nitekim Hıdır da, Hıristiyan Kültürü ve Hadisler’in, temel sorunsalı, metodu ve sınırları konusunda bilgi verirken “(K)onunun son zamanların hadisle ilgili en önemli sorun ve sorunsallarından biri olduğunu söyleyebiliriz. Dolayısıyla çalışmamız temelde şu soru-sorunsal etrafında şekillenmiştir: Hıristiyan kültürünün hadislerle, özellikle de zühd hadisleri-literatürüne etkisinin gerçekliği var mıdır; varsa bunun tarihi zemin-arka planı, hadisler açısından problematiği, boyutları, sebepleri ve sonuçları nelerdir?” açıklamasına ihtiyaç duyuyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Siyonazilerin vasıfları 23 Nisan 2024 | 57 Okunma Altın Buzağı’dan Kızıl Düveye 20 Nisan 2024 | 260 Okunma Tevradî bir mitin Kur’anî bir kıssa ile tashihi 18 Nisan 2024 | 931 Okunma Musevî bir yasadan Kızıl Düve miti üretmek 16 Nisan 2024 | 347 Okunma Düve miti Siyonazilerin çirkin emellerini perdeler mi? 13 Nisan 2024 | 129 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar