Tüsterî’den İlahî Hitabın Sırları

Sehl b. Abdullah et-Tüsterî’nin (ö. 896) Tefsîrü’t Tüsterî olarak da anılan Tefsîrü’l-Kur’âni’l-’azîm adlı tefsiri, Abdurrezzak Tek tercümesiyle İlahî Hitabın...

Sehl b. Abdullah et-Tüsterî’nin (ö. 896) Tefsîrü’t Tüsterî olarak da anılan Tefsîrü’l-Kur’âni’l-’azîm adlı tefsiri, Abdurrezzak Tek tercümesiyle İlahî Hitabın Sırları alt başlığı altında Erkam Yayınları arasından çıktı.

İlk zahid ve sûfîlerin kaydını tutan Sülemî (ö. 692) Tabakâtu’s-Sûfiyye’sinde ikinci tabaka sûfîler arasında zikrettiği Tüsterî’nin muhabbet konusunda en güzel konuşan Irak şeyhlerinin büyüklerinden olduğunu söylemiştir. (Trc. Abdurrezzak Tek)

Ferîdüddîn Attâr (ö. 1221) Evliya Tezkireleri’nde Tüsteri hakkında şu takdimde bulunmuştur:

“Hakikat sahrasının seyyahı, hakikat (ve marifet) ummanının gavvası (dalgıcı), uluların şerefi, akıllardan geçenleri bilen, rehberlik isteyen yolun mehdisi Sehl bin Abdullah Tüsteri (r.a.); tasavvuf ehlinin muhteşemlerinden ve bu taifenin büyüklerindendi. Bu şivede müctehiddi. Devrinde tarikat sultanı ve hakikat burhanıydı. (…) Âlim şeyhlerden olup asrının imamıydı. Herkesçe saygın sayılırdı.” (Trc.: Süleyman Uludağ)

Abdurrahman...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Altın Buzağı’dan Kızıl Düveye 20 Nisan 2024 | 159 Okunma Tevradî bir mitin Kur’anî bir kıssa ile tashihi 18 Nisan 2024 | 913 Okunma Musevî bir yasadan Kızıl Düve miti üretmek 16 Nisan 2024 | 347 Okunma Düve miti Siyonazilerin çirkin emellerini perdeler mi? 13 Nisan 2024 | 129 Okunma Ajan işi bir Gazze protestosu 11 Nisan 2024 | 207 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar