Savaşın ekonomik çatışma olarak kılık değiştirmesi

Liberal yazarların, casus papaz krizine ekonomik bir gözle bakılması, Amerika’nın Türkiye’ye tehditleri karşısında AB ülkelerinden kimileri açıkça yanımızda yer alıyorken, hâlâ bir...

Liberal yazarların, casus papaz krizine ekonomik bir gözle bakılması, Amerika’nın Türkiye’ye tehditleri karşısında AB ülkelerinden kimileri açıkça yanımızda yer alıyorken, hâlâ bir Haçlı seferinden söz edilmemesi şeklindeki telkinleri artarak sürüyor.

Elhak bu telkine, doğruluk vasfı taşıdığı için ilk bakışta karşı çıkmamız da gerekmiyor. Ancak, Marksist terminolojiyi tersyüz etmekte mahir olan yerli liberallerin, altyapı terimini kullanmaksızın, Amerika’nın Türkiye’ye açtığı savaşın ekonomik güç çatışması olarak kılık değiştirmesini de fırsat bilerek, kendi işlerine (fikriyatlarına) uygun gelen bir doğruyu, bundan başka hiçbir doğru yokmuşçasına öne çıkarmaya çalıştıklarını görmemiz gerekiyor.

Çünkü, “geçmiş geçmiştir, ne tekrar ele gelir, ne de geçmişteki duruma göre hareket edilebilir” tarzındaki teranelerin yaygınlığına rağmen, milletlerarası problemlerde, gerekli durumlarda geçmişin nasıl güncellendiğini ve oradan seçilmiş problemlerin nasıl aktüelleştirildiğini gün be gün yaşıyoruz.

Bu bağlamda geçmiş dediğimiz şey, sadece tarihi olaylarla sınırlı değildir; tarihi olaylara mahiyet kazandıran inançlar, milli mizaçlar, ekonomik ve sosyal rekabetler, çatışmalar, savaşlar, kavmi dayanışmalar, başka milletlerle kader ortaklıkları... da ona dahildir.

Bunun en güncel örneklerinden biri, Makedonya isminin kullanımı üzerinden Yunanlarla Makedonlar arasında yaşanan gerilimdir.

Yakın sayılabilecek geçmişteki bizimle ilgili örneklerinden biri de Kırım Savaşı’dır (1854-1855).

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru 28 Mart 2024 | 117 Okunma Her hadis bir rehberdir 26 Mart 2024 | 137 Okunma Şehre bir ‘emin’ seçmek 23 Mart 2024 | 48 Okunma Parça olan paryalaşır 21 Mart 2024 | 230 Okunma ‘Beşikten mezara kadar ilim’ 19 Mart 2024 | 99 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar