Sanatçı sanatında ısrar edendir

İdris’in İdris ile Dönemeçler adlı öykü kitapları Ketebe Yayınları tarafından okurlara yeniden sunulan Yaşar Kaplan’ın öykücü tanımı şöyledir:“Öykücü...

İdris’in İdris ile Dönemeçler adlı öykü kitapları Ketebe Yayınları tarafından okurlara yeniden sunulan Yaşar Kaplan’ın öykücü tanımı şöyledir:

“Öykücü, öyküde ısrar edendir.”

Bu söyleyişi, bir öykücünün roman vb. diğer muzır edebiyat türlerinden kendisini koruması şeklinde, tecrübe mahsulü bir ikaz olarak anlamak da mümkündür elbette ama, son tahlilde onu “sanatçı, sanatında ısrar edendir” şeklinde genelleştirerek düşünmek daha doğru olsa gerektir.

Yine oradaki ısrardan sanattaistikrarın, sanat niyetinde (ki, niyet kalbe bağlı olduğundan sürekli kalbolabilen – değişen- bir niteliğe sahiptir) ve istikametinde sürekliliğin vurgulandığını fark etmek gerekir.

Zira, sanatta tatil (atıllık, atalete düşmek) olmaz; bu konularda samimi bir bağlanmayı gerçekleştirdiğini hisseden sanatçı, deyim yerindeyse tırnağının etine bitiştiği gibi, onun kendisine bitiştiğini bilerek hareket etmek zorundadır.

Elbette burada, gençlik rüzgarlarının ilgili kişilerde neden olduğu gelir-geçer arzulardan ve süresi kısa heveslerden söz etmiyoruz. Örneğin, şiir ilgisi herkes için ortaktır ancak şair olmak bir seçimi ve aynı zamanda sahih bir niyeti, ısrarlı ve kararlı bir bağlanmayı gerektirir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Siyonazilerin vasıfları 23 Nisan 2024 | 92 Okunma Altın Buzağı’dan Kızıl Düveye 20 Nisan 2024 | 261 Okunma Tevradî bir mitin Kur’anî bir kıssa ile tashihi 18 Nisan 2024 | 963 Okunma Musevî bir yasadan Kızıl Düve miti üretmek 16 Nisan 2024 | 347 Okunma Düve miti Siyonazilerin çirkin emellerini perdeler mi? 13 Nisan 2024 | 129 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar