Neden Ketebe

Arapça yazdı anlamındaki ketebe, hat / kitap / kütüphanecilik literatüründe yazma eserlere mahsus istinsah kaydı demektir.Yazma eseri telif eden (müellif) veya onun kopyasını yapan (müstensih), kitabın son noktasından sonra...

Arapça yazdı anlamındaki ketebe, hat / kitap / kütüphanecilik literatüründe yazma eserlere mahsus istinsah kaydı demektir.

Yazma eseri telif eden (müellif) veya onun kopyasını yapan (müstensih), kitabın son noktasından sonra çoğunlukla ketebehü’l-fakir nitelemesiyle kendi adını (unvanını, imza tahtında) yazar ki, günlük kullanımda buna kitabın ketebesi denir ve bu terim şu kitabın ketebesi sarih, bozuk veya okunmuyor... şeklinde tedavülde bulunur.

Ketebe, ilk anlamını aşarak kitap kültüründe geçmiş, şimdi ve gelecek arasında bir köprü işlevi görür; yazma eserler üzerinden bugünün bilgisine eklenerek geleceğe aktarılan dinamik bir alegoriye dönüşür.

Ketebe’nin yeni bir yayınevine ad olması bu bakımdan çok manidardır. Üstelik, Albayrak Medya Grubu gibi, çeyrek yüz yıllık Yeni Şafak gazetesiyle, Tvnet televizyon kanalıyla ve gzt, Gazete Manşet, Dergilik, nedersiniz, Gerçek Hayat, Derin Tarih, Lokma, Nihayet, Derin Ekonomi, Cins, Skyroad, Bilge Çocuk, Bilge Minik, Post Öykü gibi sanal ve basılı dergileriyle Türkiye’nin yerli birikimine mesenlik oluşturan önemli bir marka tarafından yayınevi adı olarak seçilmesi de çift bir değere sahiptir.

Albayrak Medya Grubu’nun genç patron ve yöneticilerinden Mesut Albayrak, yayınevi projesini bundan iki sene önce dile getirmişti. Konuyu istişare ettiğimiz bir görüşmede, Medya Grubu’nun birikimini yayınevi yoluyla değerlendirmek, yayınevi üzerinden oluşabilecek düşünsel birikimi de ona transfer etmek ve dolayısıyla mevcut kültürel hayatın nabzını tutarak, gidişatına olumlu katkılarda bulunmak şeklinde belirtmişti niyetini.

Niyet, bakışı belirler. Diğer bir ifadeyle bir işin ifasındaki samimiyet ve kalite niyetin sıhhat ve değerini oluşturan özden beslenir. Mesut Albayrak bu manada olumlu bir sabitede bulunmasına rağmen, projesinden tam anlamıyla mutmain oluncaya kadar, konuyla ilgili ve ilişkili birçok kişiyle görüştü ve nihayet geçtiğimiz Kasım ayında ilk startı verdi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Tevradî bir mitin Kur’anî bir kıssa ile tashihi 18 Nisan 2024 | 912 Okunma Musevî bir yasadan Kızıl Düve miti üretmek 16 Nisan 2024 | 347 Okunma Düve miti Siyonazilerin çirkin emellerini perdeler mi? 13 Nisan 2024 | 129 Okunma Ajan işi bir Gazze protestosu 11 Nisan 2024 | 207 Okunma Bayram yapmanın sırası mı? 09 Nisan 2024 | 56 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar